Kes saab Baueri ja Kowalczyku vastu?

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justyna Kowalczyk ja Lukaš Bauer. Kunagi seostus murdmaasuusatamine vaid Soome, Rootsi ja Norraga, nüüdsed valitsejad on Poolast ja Tšehhist.
Justyna Kowalczyk ja Lukaš Bauer. Kunagi seostus murdmaasuusatamine vaid Soome, Rootsi ja Norraga, nüüdsed valitsejad on Poolast ja Tšehhist. Foto: Toomas Huik/Postimees

Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver tegi Otepää MK-etapi eel julge avalduse, riputades kuldmedalid juba ette Tour de Ski hiljutiste võitjate Justyna Kowalczyku ja Lukaš Baueri kaela.


Alaver väitis, et võitjates pole vähimatki kahtlust, sest nii poolatar Kowalczyk kui tšehh Bauer on sedavõrd heas vormis, mis ei saa nädalaga peale Tour de Ski lõppu kusagile haihtuda. Aga Alaveri jutud olid nagu ikka lisaklauslitega.



“Ainus, kes suudaks Kowalczykut edestada, on Kristina Šmigun-Vähi,” ütles Alaver Postimehele. “Kowalczyk on tänavu ise neli võistlust ära andnud, ta on suuteline ka siledal maal kukkuma, seega on ta ise enda teine tõsine vastane.”



Otepää rajal on uus trampliinike


Pole teada, kas just Eesti MK-etapi 2007. ja 2009. aastal võitnud Kowalczyku jaoks, aga Otepää võistlusrajale on lisatud üks uus järsk ja ootamatu langusnurk, kus hea libisemise puhul suusad maast lahti võib saada ja mida nii Alaver kui Veerpalu ja Jaak Mae ohtlikuks hindasid.



Bauerilt võib Otepääl, kus ta 2006. aastal oli teine ja nii 2008. kui 2009. aastal võitis, Alaveri arvates võidu võtta vaid tõbi, aga seni pole tšehhi haigestumisest midagi kuulda. Mis puutub Baueri kui praeguse valitseja olümpiaperspektiivi, siis olla Alaver teda naljaga pooleks palunud Andrus Veerpalule appi 50 kilomeetri klassikamaratonil gruppi lõhki rebima. Teades, et Bauer pole kunagi maratoni hästi sõitnud, aga ilmselt hingepõhjas siiski veidi peljates, et hiilgevormis (kui see püsib?) tšehhi tempo võib ka Veerpalule üle jaksu käia.



Poodiumikohtadele on tihe konkurents


Meeste 15 kilomeetri klassikadistantsil läheb poodiumikohtade pärast arvatavasti tuliseks heitluseks olümpiakoondisi selgitavate norralaste ja erilennukiga Ski Force One mööda ilma rändavate rootslaste seas, seepärast tasub silmas pidada Odd-Bjorn Hjelmeseti, Jens Arne Svartedali, Anders Auklandi, Johan Olssoni, aga miks mitte ka sisuliselt hooaja avastarti tegeva Anders Södergreni sõitu. Kindlasti on üllatusvõimeline venelane Sergei Novikov. Soomlased Matti Heikkinen ja Sami Jauho-järvi, vaatamata veel eile nende nimede figureerimisele registreerimislehel, Otepääle siiski ei tulnud.



Kui veel skandinaavlastest rääkida, siis rootslased elimineerisid oma veterani Matthias Fredrikssoni olümpiavõimaluse, aga aasta noorem viiekordne olümpiavõitja Thomas Alsgaard lööb neljapäeval kaasa Norra 15 km meistrivõistlustel. Mis edasi saab, kui hiljuti Tšehhi klassikamaratonil Veerpalu edestanud Alsgaard Norra meistriks tuleb? Ja Vancouveris 50 km stardis on?



Veerpalu, Mae ja Rehemaa vormi hindas Alaver üldjoontes heaks, kuid selge see, et iga hinna eest Otepää MK-etappi võitma ei minda. Olümpiale mõeldes oleks Alaver rahul, kui parimad eestlased ei kaotaks Otepääl võitjale üle 45 sekundi.



Naistest on peale Šmiguni ja viimasel ajal tagaplaanile hoidva paljude tiitlite omaniku norralanna Marit Björgeni Kowalczyku (kelle hooldetiimi juhatavad Eestis tööd mitte leidnud Are Mets ja Peep Koidu) suurimad konkurendid Otepääl soomlannad Aino-Kaisa Saarinen ja Riita-Liisa Roponen ning Tour de Skil teise koha saanud sloveenitar Petra Majdic. Tour’il vormis olnuist puuduvad Otepääl itaallanna Arianna Follis ja norralanna Kristin Steira.



Sprint on nagu ikka ettearvamatu


Eestlastel on Otepää klassikasprindis oma pähkel ehk olümpiakoondis pureda. Kolm meest peaks Vancouverisse saama, aga alaliidu olümpianorm pole veel täidetud kellelgi. Kõige parem seis on Kuusamo MK-etapil 13. kohaga sähvatanud ja Eesti meistriks tulnud Kein Einastel, olümpiakursil liiguvad ka Peeter Kümmel ja Anti Saarepuu, aga Kanadas ihkavad võistelda ka Timo Simonlatser ja Vahur Teppan.



Konkurente, kelle edestamine oleks auasi, eestlastel kodurajal jätkub – norralased John Kristian Dahl, mullune parim Ola Vigen Hattestad, Johan Kjölstad, Eldar Rönning ja Öestein Pettersen, rootslased Emil Jonsson ja olümpiavõitja Björn Lind, ameeriklane Andy Newell …



Naistest on favoriitideks kahe viimase Otepää MK-etapi võitja Petra Majdic, oma rahvusvahelist karjääri Jõulumäel Skandinaavia karikavõistlustel alustanud norralanna Astrid Jacobsen, soomlanna Pirjo Muranen, aga miks mitte ka sprintigi sõitev Kowalczyk.



Kristina Šmigun-Vähigi on sprindiks üles antud, ilmselt kiirustreeningu eesmärgil.



Otepääle suusapeole sõitvail pärnakail ei tasu imestada, kui nad seal kolme Jõulu klubi suusataja ja kõrges ametis oleva Eido Tasalaini kõrval veel kodukandirahvast näevad – kohtunike-abilistena kutsuti MK-etapile viis inimest Jõulumäelt ja Pärnu Kalevist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles