/nginx/o/2013/10/04/2436731t1hfa7f.jpg)
Tarbijakülg proovis Pärnu Postimehe ajakirjanike abiga suvepealinna kauplustes müüdavaid pooleliitriseid topsijogurteid ning selgus teada tõsisasi: eestimaiste jogurtite vastu välismaised ei saa.
Kokku valis tarbijakülg välja 31 eri jogurtit. Pooleliitrised topsitäied valisime, sest need on parimad kiireks eineks. Testijad pidid kirjeldama nii maitset kui hindama piimatooteid viie palli süsteemis.
Eelistati kindlaid kaubamärke
Konkurentsitult parimateks valisid hindajad Valio Eesti Laeva meiereis toodetud Alma kaubamärgiga juustu-murakajogurti ning Rakvere Piima Farmi kaubamärgiga leiva-pähkli-biojogurti.
Alma ja Farmi jogurtid kujunesid üldse lemmikuteks. Testijate arvates on nende märkidega jogurtid just eriti mõnusad ja naturaalsed.
Samal ajal ei meeldinud Pärnu Postimehe kollektiivile näiteks samuti kodumaised Gefiluse jogurtid, mida peeti läägeks ja ülemaitsestatuks.
Veel ühe tuntud kaubamärgi - Helluse jogurtite puhul kujunesid arvamused seinast seina. Näiteks Helluse metsamarjajogurt jäi napilt esiviisikust välja, samal ajal kui Helluse kirsijogurtit nii heaks ei hinnatud.
Enam-vähem sama käis AB ja Meieri märgiga jogurtite kohta. Kui esimese mustikajogurt ja teise maasika-biojogurt jõudsid ajakirjanike viie lemmiku hulka, siis ülejäänud nende markide maitsed jäid tabelis tahapoole.
Ka hakkas silma, et Pärnu ajakirjanikud eelistasid rohkem eesti- kui välismaiseid maitsevõlusid. Muraka-, maasika- ja mustikajogurtid olid hinnatumad, samal ajal kui kõikvõimalike troopiliste viljade maitselised jogurtid platseerusid testis lõpupoole.
Välismaised pole eestlastele
Pärnu kauplustes on saadaval Lätis ja Saksamaal toodetud jogurteidki. Need jäid kõik edetabeli alumisse otsa.
Ei tea, kas tegemist on eestlasliku maitse-eelistusega või vaatavad kohalikud kirjamehed kõigele Lätis toodetule viltu.
Suurimad maitseelamused tekitasidki Lätis toodetud leiva-ploomi-jogurt ja kiivijogurt.
Leiva-ploomi-jogurt meenutas mõnele testijale hoopis ploomidega leivasuppi. Samuti kurdeti, et ploomimaitseaine käib muu koostise omast liialt üle.
Kiivi-jogurtis oli aga selgelt želatiiniga liiale mindud ning see toode meenutas hindajaile sootuks kisselli.
Sakslaste Fruttise ja Früchteguti jogurteid pidasid testijad lätlaste omadest küll paremaks ja loomulikuma maitsega toodeteks, ent neilegi heideti ette, et jogurtist jääb keelele terve maitse- ja säilitusainete kompott.