Digitelevisiooni saab varsti vaadata toaantenniga

Andris Tammela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmise aasta kevadel peaks hakkama Pärnus tööle paarikümne kanaliga maapealse leviga digitaaltelevisiooni võrk, mida saab hea levi ja digiboksi olemasolul ka toaantenniga vastu võtta.

Aktsiaseltside Levira ja Starman ühisettevõte Eesti Digitaaltelevisiooni AS on asunud Eestit katma maapealse digitaaltelevisiooni saatjate võrguga.

Starmani turundusdirektori Henri Treude teada peaks Pärnu võrk hakkama tööle 2007. aasta märtsis või aprillis.

“Maapealse levi suur pluss on, et digitelevisoon jõuab ka nende televaatajateni, kes elavad piirkondades, kuhu kaabel-TV firmad ei ole pidanud otstarbekaks oma võrku välja ehitada,” rääkis Treude.

Hankida tuleb digiboks

Treude kinnitusel jääb maapealse leviga digi-TV puhul telesaadete edastus vaataja seisukohalt üldjoontes praegusega sarnaseks.

“Vahe on vaid selles, et telemastist maja katusel olevasse antenni jõudev signaal on digitaliseeritud,” seletas Treude. “Televiisorit ei ole tarvis välja vahetada, samuti peaks signaali vastuvõtuks üldjuhul piisama juba olemasolevast tavalisest detsimeeterlaineala katuseantennist. Digi-TV vaatamiseks on aga vaja muretseda spetsiaalne lisaseade, umbes 2000 krooni maksev digiboks, mis muudab digitaalse signaali televiisorile arusaadavaks.”

Turundusdirektori teada saab uut digi-TVd vaadata iga teleriga, millel on SCART- või mõni muu digiboksiga ühilduv liides.

Treude sõnade järgi jõuab esialgu vaatajateni paarkümmend tasuta ja tasulist kanalit.

Tasuliste telekanalite kuumaks hakkab olema esialgu 99 krooni kuus. Kes tasulist teenust ei soovi, võib vaadata vaid tasuta kanaleid.

“Kanalite täpsem nimekiri on koostamisel ja programmitootjatega läbirääkimised pooleli,” märkis Treude. “Küll hakkab programmide valik sisaldama just enimvaadatud kanaleid, mis tagab enamikku rahuldava kanalivaliku.”

Hiljemalt 2008. aastal suureneb edastatavate kanalite hulk 30-36ni, millest umbes 2/3 on tasulise paketi koosseisus, ülejäänud aga vabalt vastuvõetavad. Samuti lisanduvad telekanalitele raadioprogrammid. Treude kinnitusel suureneb Eesti Digitaaltelevisiooni võrgus nähtavate kanalite arv maksimaalselt 40ni.

“Peamiseks põhjuseks on raadiosageduste piiratud ressurss,” lausus Treude. “Samal põhjusel ei saa ka analoogis läbi õhu rohkem kui kolme programmi edastada. Üheks digi-TV erinevuseks analoogist aga on, et ühel sageduskanalil saab samaaegselt edastada rohkem kui ühte programmi. Kasutuselevõetav uusim MPEG-4 videokompresseerimise tehnoloogia võimaldab ühel sagedusel edastada koguni 10-12 teleprogrammi.”

Analoogtelevisioon kaob viie aasta pärast

Praegu saab Pärnus vaadata digitaaltelevisiooni kahe teenusepakkuja kaudu. Viasat pakub digitaaltelepildi vastuvõtuks vajalikke seadmeid ühe krooni eest tingimusel, et klient liitub Viasati 30 kodeeritud ja ligi 20 vaba telekanaliga kuldpaketiga vähemalt kaheks aastaks. Selle kuumaks on 299 krooni, otsekorraldusega on tasu 20 krooni väiksem.

Elioni pakutava digi-TV kasutamiseks on tarvis ligi 4000 krooni maksvat komplekti, kuhu kuuluvad ADSL2+-ruuter ning IP-põhine digiboks. Kolmeaastase Kodulahenduse kasutuslepingu sõlmimisel antakse komplekt kliendile tasuta. Elioni kolmikpakett, milles sisalduvad nii digi-TV kui internet ja telefon, maksab olenevalt interneti allalaadimiskiirusest kas 455 krooni või 545 krooni kuus.

Elioni põhipaketis on praegu 40 telekanalit ja 47 raadiokanalit. Peale selle võib juurde valida kaheksa teemapaketti, milles on kokku veel peaaegu 40 telekanalit.

Valitsuse kinnitatud plaani kohaselt muutub juba vähem kui kuue aasta pärast Eestis kogu telesaadete edastus digitaalseks ja seni valitsenud analoogtelevisioon kaob. Sarnane üleminek toimub kõigis Euroopa Liidu riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles