Uue sõudebaasi idee üllatas Põhjakotkast

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üleeile allkirjad saanud kultuuriministeeriumi, sõudeliidu ja Pärnu linna kavatsus ehitada uus sõudebaas üllatas pärnakatega protsessivat Põhjakotkast, kuid on sõudjate arvates tuluke tunneli lõpus.

Sõudeklubi Pärnu juhataja Arvo Loorits ütles, et praeguse sõudebaasi, mille Põhjakotkas endale protsessis, kõrvale uue ehitamine on klubi tulevikule mõeldes ainuõige lahendus.

“Miski pole ju veel kindel, aga igatahes näen tunneli lõpus tulukest,” kinnitas Loorits.

Sõudeliidu president Rein Kilk arutles, kas nimetada SK Pärnut vaid Eesti kuulsaimaks sõudeklubiks või koguni kõigi alade üheks tituleeritumaks.

“Siia on ju toodud kõikvõimalikke medaleid peale olümpiakulla, mis tuuakse Pekingist,” ütles Kilk. “Aga klubihoonete seis on selline, et mul on tõsine häbi näiteks Mihkel Leppikule silma vaadata.”

Kilk läks murejutuga kultuuriminister Raivo Palmaru juurde ja leidis plaanile ehitada uus sõudekeskus ministrilt tuge.

“Palmaru on asjalik mees ja kuigi ta ametist lahkub, jääb tema lubadus Pärnu uut sõudekeskust toetada loodetavasti jõusse,” arvas Kilk. “Lisaksin siiski ühe võimaluse. Oleme küll tõsiselt mõtlemas uuele sõudekeskusele, aga on siiski mingi võimalus, et Põhjakotkaga mingi kompromiss leitakse ja sel juhul täiendaks uus baas vana.”

Kohtus õiguse saanud ja sõudeklubi Pärnu territooriumi omanikuks kuulutatud spordiseltsi Põhjakotkas esimees Ivar Hallop ütles eile, et tema klubi kõrvale uue ehitamise plaan on talle üllatus.

Põhjakotkas nimetab toimuvat tsirkuseks

“Ma ei oska nüüd midagi öelda,” väitis Hallop. “Alles hiljuti käis minu juures Pärnu delegatsioon eesotsas abilinnapea Margus Tammekiviga. Me jõudsime ühistele seisukohtadele ja leppisime minu arvates kõiges kokku.”

Hallop ütles, et pole näinud uue sõudebaasi eskiise ja ei oska öelda, mida oma baasiga peale hakkab, kui sõudjad kõrvale kerkivasse uude kolivad.

“Minu arvates on see lugu natuke tsirkuse moodi,” kommenteeris Hallop situatsiooni.

Pärnu nõustuks hoonestusõigusega

Tammekivi ütles, et Põhjakotka juhtidele võis näiliselt jääda mulje, et pärnakad on nendega nõus, aga tegelikult olevat ta plahvatust tagasi hoides suud nii kõvasti kinni hoidnud, et põselihased naksusid.

“Põhjakotka esimene eelistus on anda sõudebaas Pärnule rendile hinnaga 25 000 krooni kuus. Ja seda eeltingimusega, et Pärnu linnas ei tohi nende varadega olla ühtki kohtuvaidlust,” rääkis Tammekivi. “Näidati mingit 15 aastat vana allkirjadega akti, kus kirjas, et sõudeklubile Pärnu on antud kolm paari vilte, kaks puhvaikat, üks vana RAF-buss ja midagi veel, ning väideti, et pärnakad lahkusid tänamatult nende tiiva alt. Lõpuks deklareeriti, et tasuta lõunaid enam ei ole, rendile ja punkt. Kui meie vaikimist seda jäika positsiooni kuulates loeti nõusolekuks, siis …”

Tammekivi ütles, et linn oleks nõus hoonestusõigusega, mis lubaks senisesse sõudebaasi ka investeerida.

“Me ei ütle Põhjakotkale veel lõplikult ära,” arvas Tammekivi. “Loogiline variant oleks, et me saame näiteks 50 aastaks hoonestusõiguse, lükkame vana baasi kokku ja ehitame suuremale maa-alale kui nüüd uut püstitades kaasaegse sõudebaasi. Kui hoonestusõigus lõpeb, on see ju Põhjakotka oma. Eks nad mõelgu.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles