Jõulumäe võõrustab jälle suusatähti

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norralanna Astrid Jacobsen (keskel) oli 2007. aastal Jõulumäel Kati Veneläneni ja Sofia Bleckuri ees võites tundmatu, 12 päeva hiljem kahekordne maailmameister.
Norralanna Astrid Jacobsen (keskel) oli 2007. aastal Jõulumäel Kati Veneläneni ja Sofia Bleckuri ees võites tundmatu, 12 päeva hiljem kahekordne maailmameister. Foto: Ants Liigus

Veebruari esimesel nädalavahetusel, vahetult enne Vancouveri olümpiat lõpeb Jõulumäel suusatajate Skandinaavia karikasarja Balti tuur, võimalik on ka olümplaste osalemine.


Skandinaavia karikavõistlused on Eestis viiendat talve, Jõulumäe võõrustab naabreid kolmandat korda. Esimesena sai 2006. aastal korraldusõiguse Haanja, 2007. ja 2008. aastal võistlesid norralased, rootslased ja soomlased eestlastega Jõulumäel, mullu peeti Skandinaavia karikavõistluste etapp Mammastes, nüüd siis tullakse jälle 6. ja 7. veebruaril Pärnumaale.



“2007. aastaks taotlesime seda võistlust. 2008. aastal toodi Skandinaavia karikavõistlus meile üle Haanjast, kus polnud lund,” meenutas Jõulumäe tervisespordikeskuse juhataja Enn Tasalain. “Mullu oli meil ehitus pooleli ja me ei küsinud seda etappi. Nüüd on rajad litsenseeritud, hooned valmis. Näiteks saame nõuete kohaselt majutada 119 inimest.”



Uus suusahooldemaja on kõva sõna


Nende paari aastaga on Jõulumäe suuresti muutunud.



“Rajad ja hooned on uued, aga juhiksin tähelepanu ka 14 boksiga suusahooldemajale, mis on kõva sõna kogu Põhjamaa kontekstis,” toonitas Tasalain.



Kahel esimesel korral oli Jõulumäel lumega probleeme. 2007. aastal suudeti teha lühem kunstlumering, 2008. aastal, mil mujal Eestis peale muude võistlustega hõivatud Otepää üldse lund polnud, sõideti Jõulumäel ringil, kus Jõulu mäge sees polnud.



“Tänavu pole radu raske teha, kui mitte arvestada seda, et see on öötöö,” nentis Tasalain. “Usun, et külmgi järele annab ja võistluse ikka pidada saame.”



Selle Eestis tasemelt Otepää MK-etapi järel kohe teisena seisva võistluse eelarve on laias laastus pool miljonit krooni, toime peavad sellega tulema Eesti suusaliit ja Jõulumäe tervisespordikeskus.



Norrast tuleb tuntud suusatajaid


Eelülesandmised ennustavad umbes 160 suusataja ja neid saatva inimese tuleku Jõulumäele. Norrast on ilmselt veel palju muutuv nimekiri juba saabunud. Kirjas on seal Marte Elden, Trond Iversen, Ella Gjömle ja teised.



“Norralastel käivad praegu oma riigi meistrivõistlused ja nende järel otsustatakse, kes kuhu võistlema läheb,” teadis Tasalain. “Meie radadel saab koguda FIS-punkte, pole võimatu, et nii mõnegi riigi olümpiasprintereid Jõulumäel viimast korda vormi proovimas näeme.”



Eestlaste ülesandmislehel on Vancouveri pileti teeninud Kein Einaste, Peeter Kümmel ja Anti Saarepuu, aga kas nad 3. ja 4. veebruaril Siguldas algavat Balti tuuri ka Jõulumäele lõpetama tulevad, sõltub nende olümpiaplaanidest.



Eelmised Skandinaavia karikaetapid on toonud Eestisse tõelisi suusastaare. Näiteks osales 2006. aastal Haanjas norralane Petter Northug, jäädes 10 kilomeetri uisusõidus kaasmaalase Jon Anders Gaustadi järel teiseks. 30 km klassikat võitis seal rootslane Daniel Ricardsson.



Jõulumäe esimese Skandinaavia-etapi täht oli toona napilt 20aastane norralanna Astrid Jacobsen. Eestisse tuli ta Norra koondise kandidaadina, 12 päeva hiljem krooniti ta Sapporos kahekordseks sprindi maailmameistriks. Samal 2007. aastal võitis Jõulumäel meeste 15 km vabastiilis sõidu Jaak Mae, jättes seljataha John Kristian Dahli, Tord Asle Gjerdaleni, Espen Harald Bjerke.



Pärnakate maiuspala serveeris 2008. aastal Kein Einaste, tulles kodupubliku ees sprindifinaalis teiseks.



Jõulumäel on kavas klassikadistantsid


Balti tuuri Sigulda etapil sõidetakse vabatehnikasprinti, lisaks naised 10 ja mehed 15 km vabastiilis. Jõulumäel on laupäeval kavas klassikasprint, pühapäeval lõpetavad naised Skandinaavia karikavõistluste Balti tuuri, startides seniste tulemuste põhjal Gunderseni meetodil 10 ja mehed 15 km klassikarajale.



“Just praegu lõppes meil võistluse organiseerijate koosolek, mille järel vaatasime koos üle kõik aspektid – kohtunikud, bussid, majutuse, toitlustuse, rajad, stardiajad ja muu,” rääkis Tasalain. “Kõik tundub laabuvat, igatahes ei teinud võistluse direktor Paavo Nael Eesti suusaliidust ühtki märkust.”



Tasalain loodab, et nagu kahel eelmisel korral tuleb nüüdki Jõulumäele palju publikut. Vägagi oodatud on ka vabatahtlikud abilised, kes endast tervisekeskusesse teada võiksid anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles