Meri meelitab uisutajaid kilomeetritesse laiuva jääväljaga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matkauisud kinnitatakse tavaliste jäiga tallaga saabaste külge, toeks võib võtta suusakepid.
Matkauisud kinnitatakse tavaliste jäiga tallaga saabaste külge, toeks võib võtta suusakepid. Foto: 360 kraadi

Nii siledat ja uisutamiseks ideaalset jäävälja kui merel ei ole võimalik kunstlike vahenditega tekitada. Just kvaliteetne jää ja kilomeetrite jagu vabadust meelitavad inimesed adrenaliinihimus talvel külmaga tundideks merele liuglema.


Kuus aastat Lääne- ja Pärnumaal uisumatku korraldanud osaühingu 360 Kraadi giidi Bert Rähni sõnutsi on just peegelsile jää koos ees laiuva avarusega magnet, mis aina rohkem inimesi merele meelitab.



"Liuväljade mõõtmed on piiratud. Aga kujuta ette, kui on kilomeetrite eest vabadust ja ümberringi sile jää! See tunne, et saab paugutada, nagu südamest tuleb, on see, mida inimesed otsivad," kinnitas giid.



Rähni väitel on merel uisutamine jõukohane kõigile ja plaanilised uisumatkad pandud kokku nii, et sobiksid algajatele. Matkauisud kinnitatakse tavalise, jäiga tallaga saapa alla ja hakkama saavad needki, kes muidu uiskudega sõita ei armasta.



"Tavaliselt on matkadel mitu giidi ja esimese poole tunniga saab aimu, mis tasemel osalejad sõidavad," rääkis matkajuht. "Siis on võimalik grupp mitmeks jagada ja igaühele jõukohast marsruuti pakkuda, tiirutades algajatega lühematel ringidel ja minnes kogenumatega näiteks rannikult Kihnu või Vormsile."



Merematkade miinuseks võib pidada seda, et looduslikke jääolusid ei saa pikalt prognoosida, sestap peavad merel uisutajad oma plaanides paindlikud olema. 360 Kraadi teeb tavaliselt neljapäeviti Eesti eri paikades luuret, et saada aimu, kus on võimalik nädalavahetusel merele minna. Peale selle jälgitakse lühiajalisi ilmaennustusi, mis on sisus täpsemad kui pikad.



"Olen alati rõhutanud, et looduslikul jääl käimiseks on endale kõigepealt mõistlik osta naasklid ja alles siis uisud," rääkis Rähni ohutusest. Firma korraldatavatel matkadel kehtib reegel, et igale inimesele antakse jäänaasklid ja soovi korral toeks suusakepid, kaasas peab olema komplekt vahetusrõivaid juhuks, kui jää ei kanna.



"Kui keegi läbi jää kukub, saab ta veekindlast kotist kuivad riided võtta. Sellele inimesele on matk muidugi läbi," tunnistas Rähni, et ootamatusteks peab alati valmis olema. Samal ajal lohutades, et õnnetusi pole palju juhtunud: kuue aasta jooksul on ta ise jääaugus ära käinud, kuid klientidel on paremini läinud.



"Kindlasti peab meeles pidama, et üksi jääleminek on seotud väga suure riskiga. Meie kogenud giididki käivad olusid vaatlemas alati paarikaupa ja päästevarustusega," rõhutas 360 Kraadi matkajuht.



Rähni ütlust mööda on Pärnumaal parimad looduslikud uisutamiskohad Varbla laidudel, Kihnu väinas ja Tõstamaal Varbla-Liu vahel, kuhu neljapäevase vaatluse tulemusena korraldatakse homme matk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles