Sindi kool peab konverentsi Seljamaast

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi gümnaasium.
Sindi gümnaasium. Foto: Urmas Luik

Kolmapäeval, 3. veebruaril kell 12.30  toimub Sindi gümnaasiumis õpilaskonverents teemal “Tartu rahu 90. aastapäev ja Julius Seljamaa” ja esitletakse tema portreed.


Konverentsil kuuleb ettekandeid “Julius Seljamaa tegevus diplomaadina”, “Teised Juliust Seljamaast”, “Tartu rahu ja Julius Seljamaa”. Õpilasi juhendab kooli ajalooõpetaja Lembit Roosimäe. Külalisena esineb Trivimi Velliste, andis teada Sindi gümnaasiumi arendusjuht Sigrid Jamnes.



Esitletakse Vello Paluoja maalitud portreed Julius Seljamaast. Tema on ajaloolistest vilistlastest teine, kes on praeguseks portreteeritud.



Julius Friedrich Seljamaa (8.04.1883 – 17.06.1936) sündis Sindis käsitööliste perekonnas. Õppis Sindi ministeeriumikoolis, seejärel Riia õpetajate seminaris ja Peterburi ülikoolis. Diplomaatilist karjääri alustas Seljamaa Eesti esindajana Nõukogude Venemaal 1918. aasta veebruaris välisdelegatsiooni liikmena.



Aastatel 1918-1920 toimetas Seljamaa lehte Vaba Maa. 1922-1928 oli ta saadik Lätis, sellest 1925-1926 erakorraline saadik Leedus, 1928-1933 saadik Moskvas. 1933 nimetati Seljamaa Eesti välisministriks, kus ta püsis oma surmani.



Eesti riikliku iseseisvuse loomise juures on Seljamaa kahtlemata inimene, keda võib julgelt kõrvutada Konstantin Pätsi, Jüri Vilmsi ja teiste võtmeisikutega, kellest suuresti olenes rahvusriigi teke ja püsima jäämine.  



Seljamaa osales nii Eesti-Vene rahuläbirääkimistel kui Tartu rahu lepingu allkirjastamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles