Tori koolil täitus 135 aastat

, kauaaegne õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Direktor Pille usin kõneleb kooli ajaloost.
Direktor Pille usin kõneleb kooli ajaloost. Foto: Tori kool

Tori koolis on traditsiooniks kujunenud iga viie aasta möödudes pidulikult tähistada oma auväärset, kaugelt enam kui sajandivanust sünnipäeva vilistlaspeoga. Selle aasta 23. jaanuaril siis 135. aastapäeva, pidulikult öeldes – juubelit.



Esimesed teadaolevad andmed koolihariduse andmisest Toris pärinevad 18. sajandi lõpust. 1728. aasta kirikukatsumise protokollis mainitakse esimest korda Tori köstrikooli olemasolu. 1857. aastal suleti köstrikool, sest Tori kihelkonda asutati kolm vallakooli: Levile, Seljale, Viirale. Hakkas kehtima koolikohustus. Vallakoolis käimisega talupoegade haridustee lõppes.



Ärgas seltsielutegelane Sikana Jaan Tammann selgitas torilastele hariduse vajalikkust ja kutsus üles suguvendi koolimaja ehitamist üksmeelselt raha ja tööga toetama. Üleskutse leidis viljakat pinda ja ehitustöödega alustati 1873. aastal.



Kool rajati Tori riigimõisa maale Pärnu jõe kõrgele kaldale. Läbi raskuste, sest raha jäi napiks, lõpetati kooli ehitamine 20. detsembril 1874. aastal. 14., uue kalendri järgi 26. jaanuaril alustas Tori kihelkonnakool tööd kahe klassi ja 24 õpilasega. Kihelkonnakooli lõpetajatest said edaspidi Tori seltsielu edendajad.



Praegu õpib koolis 154 õpilast 22 pedagoogi õpetamisel. Koolielu korraldamises lööb kaasa 10 õpilasesinduse ja 7 lastevanemate hoolekogu liiget.



Ettevalmistused kooli juubeli tähistamiseks algasid juba  novembri lõpul tööd alustanud töögruppide tegevusega.



Juubelipäeva vilistlaspeo avaüritus oli kell 12 alanud vilistlaste-koolipoiste vaheline võistlus korvpallis kooli uues võimlas. Võitsid vilistlased.



Hirm kõvast pakasest tingitud kohaletulijate vähesuse üle oli asjatu – kooli vestibüül oli täis kutsetega saabunud endisi õpetajaid ja registreeruvaid vilistlasi. Varem saabunud uudistasid koolimaja, sest paljudki nägid ilusat võimlat ja kooli juurdeehitust esimest korda.



Kell  17 algas pidulik aktus, aula oli täitunud külalistega. Õhtu juht õpetaja Astrid Roosileht tervitas saabunuid. Direktor Pille Usin andis lühiülevaate kooli sünniloost ja sellega seotud isikutest. Ta märkis, et kooli rikkus on inimesed, kõik meie õpilased, õpetajad, koolitöötajad. Õpetaja amet on üks neist, kus kogemus ja kutsekindlus töö kvaliteedile kasuks tulevad.



Seejärel andis direktor kümme ja rohkem aastat Tori koolis töötanud enam kui kahekümnele pedagoogile üle tänukirjad ja kingituseks õpilaste loominguraamatu “Ise tehtud”. Hea ja viljaka koostöö ning toetuse eest sai tänukirja vallavalitsus.  



Direktor märkis, et möödunud viie aasta jooksul on koolimajas palju positiivseid muutusi aset leidnud: renoveeritud vana majaosa, uus katus, uus ventilatsioon, veevarustus klassides, sisustatud kodunduse klass, liitumine tsentraalküttega, õuealale rajatud uus korvpalliväljak, laste mänguväljak, asfalteeritud parkla ja muidugi mitte ainult kooli, vaid kogu valla uhkus – uus võimla. Kool loob keskkonna, kus on võimalik kujuneda haritud inimeseks.



Esinemist alustasid tütarlasteansambel ja lastekoor lauludega “Tuhanded kodud” ja “Õnnelik päev”.  Esimest korda kooli ajaloos anti välja viimase viie aasta õpilaste loominguparemikust almanahh “Ise tehtud”. Selle esitluskava lugesid luuleringi õpilased. Koolitantsu noorem rühm esitas tantsu “Tõuse ja sära!”, 3. klassi solist Laura Laud laulis südikalt “Noore nõia laulu”.  Seejärel esines vilistlaste ansambel lauluga “Meelespead” ja tantsurühm “Tuletantsuga”.



Järgnesid tervitused, sõnavõtud, kingituste üleandmine. Vallavanem soovis jätkuvalt tegusat tööindu. Lasteaia poolt oli häid õnnitlussõnu. Viira kool esitas vaimuka “pudeliorkestriga” õnnitluslaulu. Paikuse kooli direktor märkis, et nemad on oma saabuva 20 aasta juubeli üle ka uhked, aga Tori kooli omaga võrreldes on nad alles päris beebieas. Valla kultuuritöötajad edastasid hariduse ja õppimise igikestvuse mõtte luulevormis.



Meeleolukas aktus lõppes “Tori kooli valsi” ühislaulmisega.



Edasi paluti kutsetega külalised ja kooli töötajad väikesele vastuvõtule õpetajate tuppa, külalistele anti teavet lõpetanute lendude aastate järgi avatud klassiruumidest, töötavast baarist, innustati vaatama väljapandud näitusi. Neid oli palju: kunsti- ja käsitöönäitused, stendidel fotonäitused, raamatukogus vanade õpikute ja uurimistööde näitus. Fotograafi juures oli võimalus  fotomälestusi jäädvustada.



Kell 19 hakkas mängima bänd Merike ja The Gang, kellele südaööl sekundeerisid diskorid.



Oli palju südamlikke kohtumisi nii kunagiste õpilaste kui ka õpilaste-õpetajate vahel. Meeleolukas, settivaid mälestusi ja nostalgiat tulvil pidu lõppes kaugelt üle südaöö.



Eile saabus e-posti kaudu 1972. aastal lõpetanutelt tänukiri heade mälestuste eest.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles