Aukonsul Harry Jaako: Vancouveris sajab vihma ja õitsevad kirsid

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Jaako, Eesti Vabariigi aukonsul Vancouveris, on meie olümpiadelegatsiooni hea abimees.
Harry Jaako, Eesti Vabariigi aukonsul Vancouveris, on meie olümpiadelegatsiooni hea abimees.

Eesti Vabariigi aukonsul Vancouveris Harry Jaako, Eesti olümpiadelegatsiooni hea vaim mängudel, andis meili teel intervjuu peagi Kanadasse mängudele jõudvale Pärnu Postimehele.


Eesti Vancouveri delegatsiooni juht Martti Raju ütles enne olümpialinna sõitu, et Harry Jaako on Whistleris baseeruvate eestlaste tarvis palju eeltööd teinud. Peale selle läkitas ta paljudele Vancouverisse sõitvatele eestlastele infot olümpia ajal kohalikus Eesti seltsis toimuvaist üritusist, kontaktandmeid ja veebilinke, kust saab vaadata sealseid ilmaolusid.



Milline on seis praegu ilma ja lumega all Vancouveris ja ülal Whistleris? Mida prognoos ütleb? Kas suusakeskused on tavarahvale suletud? Kunstlund jätkub? Olümpia toimub?

Veebruaris on Whistleris tavaliselt öösiti neli kuni kuus kraadi miinust ja päeviti kahest miinuskraadist nelja plussini. Vancouveri ümbruse mägedes ehk Cypress Mountaini keskuses, kus toimuvad lumelaua-, paralleelsuusatamise, suusakrossi- ja vigurhüpete võistlused, on kevade saabudes lumi sulanud.



Vancouveris on viimasel ajal olnud kaheksa kuni 14 kraadi sooja. Esimesed kirsipuud õitsevad, nartsissid on 20 sentimeetrit pikad.



Olümpia korraldajad on sooja ilmaga arvestanud: lund veetakse mägedes helikopteritega, suured masinad ajavad laiali. Päris kõrgel, 1500 meetrit ja üle selle merepinnast, on lund mägedes küllaldaselt, kohati on seda maha tulnud üle üheksa meetri.



Kellele Kanada press panuseid teeb?


Torinos võitis Kanada 24 medalit ja oli riikide arvestuses üsna ees. Nüüd loodetakse 27 medalit ja ehk isegi parima riigi tiitlit. Kõige tähtsamad on kanadalastele meeste ja naiste jäähoki, kust oodatakse kulda. Kullalootusi on ilu- ja kiiruisutamiseski. Medalijahile lähevad kanadalased jääkeeglis, vigursuusatamises, lumelauahüpetes ja suusakrossis. Mäesuusatamises, kahevõistluses ja murdmaasuusatamises Kanadal medalilootusi ei ole.



Kas olümpia vabatahtlikuks abiliseks mindi hea meelega? Kui palju abilisi on?


Vabatahtlikke võeti ametisse 25 000, aga tahtjaid oli 64 000. Eesti olümpiadelegatsiooni toetab üheksa inimest, kõik väliseestlased.



Kas olümpia võistluspaikade, transpordi, teede ja muu infrastruktuuriga on kõik OK või teeb miski muret?


Kõik on korras. Osa talispordiliite korraldas Whistleris juba mullu võistlusi, et sportlastele kogemusi anda.



Kui aktuaalsed on olümpia eel turvaprobleemid?


Turvaeelarvet tõsteti mullu Rahvusvahelise Olümpiakomitee nõudel viis korda ehk 200 miljonilt dollarilt üle miljardi dollarini. Kanadalased arvavad, et see on maha visatud raha.



Kuidas edenes piletimüük?


See käis mõnele üritusele koguni loterii kaudu. Näiteks jäähoki finaalmängu pileteid oli 10 000, tahtjaid aga 140 000 ja siis loositi, kes õnnelikuks sai. Piletimüügi kogueelarve oli poolteise miljardi Kanada dollari kandis ja minu teada on korralduskomitee sellest ligi 90 protsenti kätte saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles