Küllike Kõvamees: Kanada ootab kodu-OMi esimest olümpiakulda!

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpialipp. Foto on tehtud 2002. aastal Salt Lake Citys toimunud taliolümpiamängude avatseremoonial.
Olümpialipp. Foto on tehtud 2002. aastal Salt Lake Citys toimunud taliolümpiamängude avatseremoonial. Foto: Toomas Huik/ Postimees

Uskumatu, aga tõsi: Kanada pole oma pinnal korraldatud olümpiamängudel veel kuldmedalit võitnud. Ilma jäädi Montreali suveolümpial 1976. aastal, võita ei õnnestunud (isegi iidolitest hokimeestel!) 1988. aasta Calgary taliolümpialgi. See, et 2006. aasta Torino taliolümpial said kanadalased seitse kulda, kümme hõbedat ja seitse pronksi ning 2008. aasta Pekingi suveolümpial kolm kulda, üheksa hõbedat ja kuus pronksi, ei maksa Vancouveri mängude eel sinist krossigi.


Vancouveris elav Küllike Kõvamees kinnitab, et kullasoov on korraldajatel suur.



Kuidas Kanada medaleid ootab?


Räägitakse-kirjutatakse palju sellest, et Kanada pinnal pole ükski kanadalane olümpiakulda võitnud ning nüüd peab see juhtuma. Kanada sportlased olevat paremas vormis kui kunagi varem ja loodetakse saada seniolematu kogus medaleid. Unistus on olla Vancouveris koguni kõige parem spordiriik, aga see vist pole väga reaalne soov.



Kui hästi on Vancouver teie pilgu läbi olümpiaks valmis?


Korralduskomitee rõhutab pidevalt, et kõik on valmis, ja ajalehedki pole nurisenud. Linna on tublisti ehitatud ja korrastatud. Mulle hästi lähedale jääv linnavalitsuse hoone sai uued tuled külge. Usun, et kesklinnas, kus ma eriti ringi vaadanud pole, on palju uut ja huvitavat. Aga õiget olümpiaelevust linnas justkui veel ei ole.



Kui suuri muudatusi on tehtud liikluskorralduses?


Tänavaid hakati liikluseks sulgema juba mitu nädalat tagasi ja sulgemisi tuleb järjest juurde. Inimestel on mure ja rahulolematus tööle ja töölt koju saamisega. Korralduskomitee tahab, et kesklinna liiklus väheneks 30 protsenti, aga seni pole see nii läinud. Ühel katsepäevadest vähenes autode arv vaid viie protsendi võrra.



Tänavaid suletakse, parkimisrada hoitakse päev otsa lahti olümpiat teenindavatele sõidukitele, parkimine on järjest suurem probleem.



On inimesi, ja neid pole vähe, kes olümpia ajaks Vancouverist mujale puhkama sõidavad, et seda hullumaja vältida.



Mida teie pikalt Eestis külma kannatanud eestlastele Vancouveri kandi ilma kohta ütlete?


Meie talv on haruldaselt soe. Ülal Whistleris on küll rekordilised lumesajud ja korralik talv, aga all Vancouveris hakkavad kirsid õitsema ja mina istutasin õitsvad priimulad õue lillekastidesse ning pottidesse.



Vancouveris pole tihti talviti lund, aga tänavu on lumega probleem linna lähedal Cypress Mountaini otsaski, kus toimuvad lumelaua- ja freestyle-suusatamise võistlused. Novembris-detsembris sadas sinna lumi, aga nüüd on see läinud. Paar päeva tagasi tuli jälle natuke lund, masinad huugavad kunstlund toota, aga ilmaprognoos lubab taas vihma. Tavaliselt on nii, et all linnas sajab vihma ja ülal mägedes lund, aga tänavu tuleb mägedeski vihma.



Olümpiat silmas pidades ei jää muud üle kui uskuda korraldajaid, kes ütlevad, et neil on kõrgemal mägedes lund varuks küllaga.



Kas piletid on kõik omaniku leidnud?


Minu teada on olümpia välja müüdud. Mõne ala pääsmed, näiteks hoki medalimängud, maksavad lausa hingehinda. Arvan, et kui veel midagi saada on, siis ehk õhtuste autasustamistseremooniate pääsmeid.



Kohalikele lastele olümpia ajaks koolivaheaega ei tehtud. Täiskasvanuil oleneb kõik firma suhtumisest, aga üldiselt on ikka nii, et kui tahad olümpiale minna, võta puhkus välja. On neidki ettevõtjaid, kes inimesi kergemini ära lubavad, aga töö tahab ju tegemist.



Kas olümpiakülalised juba ilmestavad linnapilti?


Uudistesaadetes räägitakse ja näidatakse, et külalised juba saabuvad, aga linnapildis nad alles hakkavad tooni andma. Võõraid autosid on linnas näha, hotellid on täis ja tubade hinnad tavalisest palju kõrgemad. Olümpia ajaks on Vancouverisse plaanitud palju kultuuriüritusi ja needki hakkavad juba pihta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles