Omavalmistatud kingitus teeb sõbrale rõõmu

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Originaalsed kõrvarõngad on sündinud paberhelmestest ja natukesest traadiväänamisest.
Originaalsed kõrvarõngad on sündinud paberhelmestest ja natukesest traadiväänamisest. Foto: Kadri Kangro

Sõbrapäev annab hea ettekäände armsaid inimesi meeles pidada. Kui soovid üllatada sõpra isetehtud asjakesega, jõuab paar lihtsat kingitust valmis nikerdada ühe õhtuga.


Rohelise Luksuse häärberi käsitööhuviline perenaine Kadri Kangro õpetab valmistama naiselikku nõelatassi ja paberist pärleid.



Vanast tassist kena nõelakodu

Nõelatassi tegemiseks läheb vaja ilusat tassi või topsi, hästi sobivad kapipõhjast või taaskasutuskeskusest leitud vahvate mustritega topsikud. Samuti tuleb leida lapike tassiga sobivat tooni ja stiili puuvillast kangast, padjatäidet ja kaunistuseks paelu-pitse-nööpe-pärleid või muud meelepärast.



Kangale joonistatakse ring, mille läbimõõt arvutatakse, korrutades tassi diameetri 2,75ga. Joonistamiseks võib abiks võtta taldriku ja ringi suurust silma järgi varieerida. Mida väiksem ring, seda lamedam padi.



Ring lõigatakse kangast välja ja kroogitakse kangas ringi serva pidi, kasutades selleks küllalt pikka ja tugevat kahekordset niiti. Niidiotsad jäetakse pikaks ja nendest tõmmates kroogitakse ring väiksemaks. Kanga sisse pannakse padjatäidis. Kui pall on kohev, tõmmatakse krookniidid kokku ja fikseeritakse sõlmega. Krooked sätitakse ühtlaseks ja pall vormitakse ümmarguseks. Võib teha mõne abipiste, et pall paremini vormi hoiaks.



Pall kinnitatakse topsi liimiga. Liimida on hea kuuma ehk püstoliliimiga, aga sobivad Moment, PVA ja muudki. Kuum liim hangub kiiresti, ülejäänutega peab palli kauem topsi suruma, et see korralikult fikseeruks.



Valmis nõelatassi võib kaunistada nööpide ja paeltega.



Roosid nõeltel


Nõelapadi näeb eriti noobel välja koos roosiliste nööpnõeltega. Nende valmistamiseks läheb vaja aasaga (mitte plastpeaga) nööpnõelu ja polümeersavi, mida müüakse kunstipoodides, tavaliselt FIMO või Cerniti kaubamärgi oma.



Sobivas toonis savi muditakse pehmeks. Polümeersavi on hästi sulanduv ja eri värve liites saab luua kõikvõimalikke toone. Killuke savi rullitakse peopesas kolm sentimeetrit pikaks ussikeseks.



Uss vajutatakse lamedaks ja küllalt õhukeseks, riba ühe otsa peale pannakse nööpnõel ja keeratakse riba ümber nööpnõela pea.



Riba alumisest servast surutakse savi kokku, ülemisest servast moodustuvad õie kroonlehed. Pisut krookides jääb õis avatum. Lehtnoa või þiletiga lõigatakse liigne savi alläärest ära.



Roosi-nööpnõelad pannakse 30 minutiks ahju (100-110 kraadi) kivistuma.



Nööpnõelte kaunistamiseks võib voolida muidki kujundeid.



Paber taaskasutusse


Igas kodus leidub kindlasti vanu ajalehti, ajakirju ja muud paberikraami. Väikese lõikamise-kleepimisega saab paberisodi muuta kenaks helmekuhjaks.



Vaja läheb vanu ajalehti, ajakirju, plakateid, paberiliimi, nööri või traati ja soovi korral vesialuselist lakki, lisanditeks pärleid.



Paberile joonistatakse võrdhaarsed kolmnurgad, mille kõrgus on 30 sentimeetrit või rohkem ja põhja laius umbes kolm sentimeetrit. Mida kõrgem kolmnurk, seda trullakamad helmed tulevad. Põhja laiusest sõltub helme pikkus.



Kolmnurgad lõigatakse välja ja keeratakse tihedalt rulli, alustades kolmnurga põhjast. Paari esimese keeru järel pingutatakse rull hästi tihedaks, selle keskele aga peab jääma küllalt lai tunnel, et sealt nöör või traat läbi ajada. Paberile määritakse aeg-ajalt liimi, et helmes näppude vahel lahti ei keerduks. Jälgige, et keerud jookseksid helme keskelt. Lõpuks määritakse liimiga viimased kümme sentimeetrit, rullitakse helmes lõpuni kokku ja jäetakse kuivama.



Helmed võib torgata hambatiku otsa ning katta vesi-, akrüül- või läbipaistva küünelakiga. Lakkimine lisab helmele vastupidavust ja annab kerge helgi.



Valmis helmed aetakse nöörile või traadile vaheldumisi klaas- või plastmasshelmestega. Nii valmivad kaelakee, käevõru või kõrvarõngad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles