Näed kivikuju, mõtle sõbrale

Enn Hallik
, Vancouver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vancouveri olümpia embleemiks on viiest kivist inimese moodi kujuks kokku laotud Ilanaaq. Kanada Arktika päriselanike inuitide keeles tähendab see sõna sõpra.


Läbi sajandite on inuitid kive inimkujuks ladunud, märkides niimoodi teetähiseid, milleks neil oli sõna inukshuk.



Aja kulgedes sai lihtne teetähis inukshuk laiema sisu, muutudes lootuse ja sõpruse sümboliks, hoolivuse näitajaks nende vastu, kes tulevad inuitide juurde avatud käte ja südamega ning saavad sooja vastuvõtu osaliseks.



Vancouveri taliolümpia embleem Ilanaaq on interpretatsioon inukshukist. Ilanaaq loodi ütlemaks kõigi kanadalaste nimel tere tulemast olümpiale ja tutvuma Nunavutist Newfoundlandi ja Vancouveri English Bay vahele jääva maa rikka kultuuri ning loodusega.



Interpreteeritud kujul on iga kivi ise värvi, märkides nii sinist merd, taevast ja mägesid, rohelisi metsi, punaseid vahtralehti ja kuldseid päikeseloojanguid kui lumekupleis mäetippe Vancouveri kohal ja Whistleris.



Inukshuk ilutseb kõigel, mis olümpial vähegi ametlik. Aga mitte ainult.



Vancouver on nii mere- kui jõelinn, siin on kaldaid palju ja vähemalt ühele neist on laotud sadu olümpiaembleemiga vähem või rohkem sarnaseid maksimaalselt poole meetri kõrgusi inukshukke.



Kas neid on teinud rahvas või kunstnikud, kes seda teab ja uurib, aga kena on see kivikujude mets ikkagi, ja kaldal jalutavate olümpiaturistide fotoaparaadid muudkui plõksuvad.



Nagu ikka ja kõiges, on ka sel olümpiaembleemil pooldajate kõrval vastaseid.



Viimased väidavad, et British Columbia põlisasukad on ju neli indiaani hõimu, inuitid aga hoopis kaugemalt põhjast, ja miks just nende, aga mitte omade sümbol valiti. Ja miks kivid värvilised on. Ja nii edasi.



Aga need hääled on ikka vaiksed ja vähesed, üldsus on Ilanaaqi kenasti omaks võtnud.



Rohkem kuuleb sellist väidet, et üle õige mitme olümpia üks omapärane ja meeldejääv sümbol. Kas see meelde talletudes ka rahvaste vahelist sõprust süvendada aitab, on iseküsimus. Aga loota võiks ju sedagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles