Spordipidu algas

Enn Hallik
, Vancouver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanada aja järgi reede õhtul, eestlase jaoks täna varahommikul süüdatud 21. taliolümpia tuld kandsid viimastel päevadel nii suured iidolid kui millegi hea ja ilusaga silma paistnud kohalikud.


Olümpiatuli tiirutas Vancouveris rahva rõõmuks mitu päeva. Teada oli, mis kell tõrvik kusagil liigub ja peatub, ning inimesed tulid lõunapausil seda vaatama või võtsid koguni vaba päeva. Pildistati, rõkati kaasa.



Juhtus sedagi, et agaramad fotode tegijad sattusid väikesesse konflikti tõrviku turvajatega. Kardetakse ju ikkagi olümpiavastaliste väljaastumisi ja olümpiatõrviku ründamine, ehk isegi kustutamine annaks neile soovitud meediakajastuse.



Viimastel päevadel on tõrvik olnud ka kuulsuste käes. Kolmapäeval nähti jooksmas Kanada astronauti Julie Payette'i, neljapäeval lauljaid ja heliloojaid Jann Ardeni ning Micheal Buble'i ja hokikuulsust Richard Brodeuri.



Tõrvikut kandsid kuulsad inimesed


Mängude avapäeval kandsid tõrvikut USA California osariigi märulinäitlejast kuberner Arnold Schwarzenegger, 800 meetri jooksu olümpiavõitja inglane Sebastian Coe, vähikangelase Terry Foxi isa Rolly Fox, Kanada hokilegendi Wayne Gretzky isa Walter Gretzky, 2014. aasta Sotši taliolümpia korralduskomitee president Dmitri Tšernõšenko, ragbiproff Gareth Rees, Vancouver Canuksi hokimängija Stan Smyl, Vancouver Whitecapsi jalgpallur Bob Lenarduzzi ja ameerika jalgpallur Luis Passaglia.



Kahest mehest veidi lähemalt. Schwarzeneggeri kohta küsiti Vancouveri olümpia ühelt peakorraldajalt pressikonverentsil otse - millise sõnumi annab sportlastele ja maailmale olümpiatule usaldamine mehe kätte, kellest on teada, et oma võidukatel kulturistiaastatel (Schwarzenegger oli isegi Mister Universum) sõi ta steroide.



John Furlong põikles otsesest vastusest kõrvale, öeldes, et Arnold on keskkonnaküsimustes kõva eestkõneleja ja pealegi on Kanada British Columbia provintsil Californiaga väga head suhted.



Lihtsad ja toredad inimesed


Meenutamist väärib Terry Foxi ühtaegu kurb ja kangelaslik lugu. Terry oli noor mees, kes haigestus vähki. Ta jäi ilma jalast, kuid õppis käima kunstjalaga ja kõndis Kanada idast läände läbi, kogudes vähihaigete raviks annetusi. Tema mälestuseks on Thunder Bay lähedale püstitatud monument.



Spordi- ja muude alade kuulsuste kõrval kandsid olümpiatuld aga ka paljud lihtsalt toredad inimesed. Näiteks need noored inimesed, kes võtsid mõni aasta tagasi nõuks oma koolis ja suhtluskonnas positiivseid muutusi käima lükata. Nüüd on neil parema tuleviku klubi, mis otsib teid kogu Kanada elu paremaks muutmiseks ja on seda samm-sammult tasahilju ka suutnud.



Või siis Vancouveri tuletõrjuja Brian Bogdanivich, kes kirjutas nii Vancouverist kui olümpiast kirgliku poeemi. Või näiteks lapsepõlvest alates tõrvikukandmisest unistanud Vancouveri linnainsener Joy Foo. Kooliajal meisterdas ta väikese olümpiatõrviku ja just see viis ta mõttele mehaanikainseneriks õppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles