Laskesuusakuulsuse Tihhonovi süda jäi Eestisse

Enn Hallik
, Vancouver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiarõngad.
Olümpiarõngad. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Kohtusime Whistleris hallipäise moekat kaabut kandva mehega. Novosibirski laskesuusataja, neljakordne olümpia- ja 11kordne maailmameister Aleksander Tihhonov oli enne norralase Ole Einar Björndaleni ikka veel kestvat tähelendu maailma kõige medalirikkam laskesuusataja.


Eestit mäletab 1964. aastal Otepääl murdmaasuusatajana oma karjääri alustanud ja hiljem nii Eestis kui koos eestlastega palju treeninud ning võistelnud Tihhonov ülihästi. Pealegi tuleb ta rahvusvahelise laskesuusaliidu esimese asepresidendina mõne nädala pärast taas Eestisse, ametnikuna Otepääle kuni 26aastaste Euroopa meistrivõistlustele.



“Mu hea sõber ja treeningukaaslane oli Avo Teigamägi, aga mäletan ka vendi Kinkse, Valeri Zelentsovi ja teisi,” rääkis jutukas Tihhonov. “Mäletan NSV Liidu laskesuusakoondisse jõudnud Matti Paavot ja seda, kuidas talle meistersportlaseks saamise ja kooli lõpetamise puhul Elva keskkoolis suuski käisin kinkimas.”



Tihhonovil jutust - ka sellest, milliseid tükke nad omal ajal koos eestlastega tegid - puudu ei tule. Ja tagasihoidlikkust ta ei põe. Jagab taskust kalendreid, kus ise koos paari kilo medalite-ordenitega peal, juures kiri “20. sajandi suurim sportlane”, ja räägib, et tal läheb elus praegu väga hästi ja edukalt.



“Mu üks sõber tegi uskumatu avastuse, mis lubab igasuguse reovee nii puhtaks teha, et seda võib meditsiinis kasutada, ja nüüd on mul kolm tehast, mis neid seadmeid toodavad,” kinnitas laskesuusalegend. “Ei mingit keemiat, lihtsalt pihustitega juhitakse kõik halb veest välja. Isegi radooni saame veest sada protsenti kätte. Geniaalne värk, aga Nobelit me selle eest ei tahagi. Tehased töötavad, tellimusi on suuri ja palju õige mitmes riigis. Kui Otepääle tulen, võtan prospektid kaasa ja tutvustan sõpradele eestlastelegi.”



Peale veepuhastusseadmete tegeleb Tihhonov asfaldiga.



“Paneme Liibüas Gadafile 800 kilomeetrit maha,” lisas Tihhonov.



Mälestuseks kohtumisest eestlastega jäi legendaarsele laskesuusatajale kaabu külge EOK Vancouveri olümpia märk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles