Vändra alev koolitab töötajaid Saksamaal Bad Doberanis

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra lasteaia Rukkilill õpetaja Sirje Raaga kogus mõtteid väikese suvituslinna Kühlungsborni Bummi lasteaias ja külastas teisigi piirkonna lasteaedu. “Seal on kõigil silmad ühekõrgusel, nii lastel, juhatajal kui õpetajail,” märkis Raaga. Vändra hooldekodu töötaja Ene Reinart näitab üht abivahenditest, mida ta Saksa partnerite toel on käsitsema õppinud.
Vändra lasteaia Rukkilill õpetaja Sirje Raaga kogus mõtteid väikese suvituslinna Kühlungsborni Bummi lasteaias ja külastas teisigi piirkonna lasteaedu. “Seal on kõigil silmad ühekõrgusel, nii lastel, juhatajal kui õpetajail,” märkis Raaga. Vändra hooldekodu töötaja Ene Reinart näitab üht abivahenditest, mida ta Saksa partnerite toel on käsitsema õppinud. Foto: Ants Liigus

Vändra alev koolitab oma hooldekodu ja lasteaedade töötajaid tööpraktikaga Saksamaal Bad Doberani kreisis ning kutsus sealt Vändrasse õppejõu, kes õpetaks dementseid vanureid hooldama.


Vändra lasteaedade Rukkilill ja Mürakaru õpetajad Sirje Raaga ja Ly Kitsing töötasid kuu aega Saksamaal mittetulundusliku hoolekandeorganisatsiooni AWO hallatavais Bad Doberani kreisi lasteaedades. Vändra hoolekandekeskuse vanurite hooldajad Ene Reinart ja Merike Tilk olid tööpraktikal ja õppisid kasutama nüüdisaegseid abivahendeid sama organisatsiooni hallatavas seenioride keskuses.



Vändra alevivanem Toomas Sonts rääkis, et kui esimesed olid “Leonardo” õpirände projektid, siis nüüd jätkub Vändra alevi ja AWO koostöö juba süvitsi rõhuga dementsete hooldusele.



Koostöös osaleb Tšehhi mittetulunduslik ühing Caritas, mis samuti haldab hoolekandekeskusi. Kolme riigi hoolekandetöötajad tutvuvad Eestis Vändras, Saksamaal ja Tšehhis hooldekodudega, et õppida üksteise kogemustest.



“Dementsus oli meie välja pakutud teema, kuna Eestis on hoolekandekeskuste töötajad hädas, kuidas dementsete hoolealustega toime tulla,” selgitas Sonts.



Esimene kohtumine oli läinud aasta lõpul Vändras, kus olid kohal Saksa ja Tšehhi spetsialistid, kes dementsetega tööd teevad.



“Pakkusime sama Vändra tervishoiukeskuses toimunud koolituse välja kogu maakonna sotsiaaltöötajaile, kahjuks ei olnud kellelgi aega tulla. Tegelikult oli väga hea koolitus ja näidati väga palju praktilist ette,” nentis alevivanem.



Moraalne ja materiaalne tugi


Tööoskuste täiendamise kõrval on Saksamaa ühest suuremast mittetulunduslikust hoolekandeliidust olnud märkimisväärset materiaalset tuge. Nende kaudu saadud abivahendite ja mööbliga, sealhulgas elektriliselt tõstetavate vooditega sisustas alev hooldekodu 36 tuba Vändra tervishoiukeskuses. Peale AWO on Vändra ratastoole ja muid liikumisega seotud abivahendeid saanud Rootsist Sala sõpruskommuunist. Moodsad vahendid aitavad nii vanureid tõsta ja transportida kui neil endal tugiraami toel hooldekodu pikas koridoris ja muudes ruumides varasemast aktiivsemalt liikuda, muutes nõnda nende elu huvitavamaks ja lihtsustades hooldajate töödki.



“Meie kulu oli ainult Saksamaale sõit ja vahendite äratoomine, mis läks maksma natuke üle 100 000 krooni. Eestis oleks selle raha eest saanud ainult neli elektrilist voodit,” tõdes Sonts.



Vändra hoolekandekeskuse juhataja Tiiu Ling ütles, et AWOst on hooldekodul olnud nii materiaalset kui moraalset kasu. “Meie hooldajad on tulnud ju tööle väga erinevatelt elualadelt. Mida paremad on nende teadmised, seda atraktiivsemaks suudame muuta hooldekodu,” kinnitas Ling.



Hoolekandekeskuse juhataja märkis, et hooldekodus on kohti poolesajale vanurile ning täitmist ootab veel viis kohta.



Saksamaa suurimaid liite


Bad Doberani kreis asub Saksamaa Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa loodeosas, tuntud turismipiirkond piirneb põhjast Läänemerega ja hõlmab muu hulgas hansa- ja sadamalinna Rostocki.



Kreisis on kõigis ühiskondlikes valdkondades palju kolmanda sektori algatusi, nõnda on seal lasteaiad ja hooldekodudki mittetulundusühingute hallata. Viimaseid esindab AWOgi, mis on üks Saksamaa suurematest mitteriiklikest hoolekandeliitudest 150 000 töötaja ja 480 000 liikmega.



AWO tegevusel on Bad Doberanis kolm sammast: laste, noorte ja perede hoolekanne, seenioride hooldus ja nõustamisteenused. Laste- ja noortekeskus pakub muu hulgas koolivaheaegade laagreid, klassiekskursioone ja rahvusvahelisi kohtumisi. Just Vändras, Saksamaal ja Prantsusmaal toimunud ühiste lastelaagrite kaudu algas koostöö Vändra alevi ja Saksamaa hoolekandeorganisatsiooni vahel.



Tervishoiukeskus koolitab rahvastki


Vändra tervishoiukeskuses asuvad hoolekandekeskus ja perearstid on alustanud tervisekoolitustega, mis peale oma töötajate enesetäienduse mõeldud piirkonna rahvale.



Diabeetikute teabepäeval kuulas spetsialiste ligemale 60 osalejat. Kavas on korraldada samasugused teabepäevad südame- ja veresoonkonnahaigetele ning õpetada lihtsamaid sidumisi-süstimisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles