Pime suusataja võistleb Veerpaluga

Enn Hallik
, Vancouver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brian McKeever.
Brian McKeever. Foto: Reuters / Scanpix

Järgmisel pühapäeval asub olümpial 50 kilomeetri mass-stardist klassikamaratonile kanadalane Brian McKeever, kes pole vähem tähelepanu väärt kui Peter Northug või Andrus Veerpalu. McKeever on praktiliselt pime mees.


Kanadalase probleemid hakkasid, kui tal tekkisid raskused tänavasiltide lugemisega. Geneetiline haigus, mis pärsib kesknägemissüsteemi, süvenes ja peagi kolis McKeever kolledžis vaid ühe semestri jooksul 400kohalise auditooriumi viimasest reast esimesse. Nüüd on ta kaotanud 90 protsenti nägemisest ja on paberite järgi ametlikult pime.



McKeeveri vaprusele ja sportlikkusele tuleb aga kätt kõrva juurde tõstes ja valveseisangut võttes au anda. Mees, kes on võitnud suusatamises ja laskesuusatamises seitse paraolümpiamedalit, otsustas ajalugu teha ja 2010. aastal esimesena nii päris- kui paraolümpial osaleda.



Kanadalane ei ole kaugeltki papist suusataja. Nägijate võistlusel on ta osalenud varemgi, tulles 2007. aastal Sapporo MK-etapil 15 kilomeetri vabatehnikadistantsil 21. kohale. Ja Vancouveri olümpiaks kindlustas ta koha Kanada suusakoondises, võites rea tuntud konkurentide ees Põhja-Ameerika 50 kilomeetri maratoni.



“Kui olümpia 50 kilomeetrit algab, pean esmalt leidma oma suusaraja ja siis teiste järgi sõitma,” ütles McKeever. “See, et nad pole seal mitte mulle abiks või giidiks, vaid hoopis selleks, et mind võita, on muidugi selge.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles