Raul Peetson läheneb põlluharimisele loominguliselt

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Kui me sellised piigid ise valmistame, arvame, et need on mitu korda paremad kui kuskilt ostes,” näitab OÜ Halinga tegevjuht Raul Peetson (vasakul) töökoja treimisruumis piiki, mida ta mehaaniku-varustaja Jaan Klauseniga üle vaatas.
“Kui me sellised piigid ise valmistame, arvame, et need on mitu korda paremad kui kuskilt ostes,” näitab OÜ Halinga tegevjuht Raul Peetson (vasakul) töökoja treimisruumis piiki, mida ta mehaaniku-varustaja Jaan Klauseniga üle vaatas. Foto: Ants Liigus

Pärnumaa ühe tugevama põllumajandusettevõtte OÜ Halinga juhataja Raul Peetson, kel nägu naerul, ütleb otsesõnu, et kuigi tema saab vapimärgi, on õiglane seda au kolleegidega jagada.


“Liiga palju seda sära tuleb minu peale, tegelikult on minu kolleegide panus väga suur,” kostab ligi 80 inimesele tööd ja leiba andva osaühingu juhataja.



Kui juurde arvata õpilasmalevlased, kes põllupidamises ja loomakasvatuses kätt proovivad, ulatub töövägi tublisti üle 100. Mõnigi neist suvenoortest annab põllumajandusele käe ja hakkab kutse- või kõrgkoolis maale kinnistavat ametit õppima.



Vanim vend


Isa jälgedes käib Rauli kolmest lapsest vanim, Robert, kes Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis ametit õpib.



“Robertit on osaühing kasvatanud,” väidab Raul, kelle enda kohta võib samuti öelda, et käbi ei ole kännust kaugele kukkunud. Sellepärast, et tema isa ja kadunud ema töötasid eesrindlikus Halinga kolhoosis, millest samanimeline osaühing kujunes.



Küll lendasid kännust kaugele Rauli nooremad vennad Andres ja Jüri, kes muusikute ja pealinlastena tärkavast viljapõllust suurt midagi kuulda ei taha.



“Mina pidin tegema koduseid majapidamistöid, nemad peitsid end pilliharjutamise taha,” muigab vanim vend ja ütleb, et temastki ei pidanud põllumeest saama, sest teda huvitasid sõjamasinad.



“Mind huvitasid tankiväed, sõjamasinad, tahtsin minna sõjakooli, aga vanemad tõmbasid pidurid peale. Ema ütles, et ta ei ole selleks oma poega kasvatanud, nüüd maksan Kaitseliidus tegutsedes nagu võlga kutsumuse ees,” nendib auastmelt nooremleitnant ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva Korbe malevkonna pealik ning Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi riigikaitseõpetaja Peetson.



Riigikaitseõpetaja


Riigikaitseõpetajana tahab ta, et noortel inimestel tekiks kaitsetahe, ning teeb teistele ise silmad ette sellistel sõjalis-sportlikel võistlustel nagu “Sookoll”, “Põrgupõhja” ja Erna-retk, või teadmisega, et tunamullu aitas ta võistlejana kaasa Pärnumaa kaitseliitlaste võidule Utria dessandil.



Teist koosseisu on Raul Peetson Halinga vallavolikogu esimees ja enne seda oli kaks koosseisu liige.



Volikogu otsused mõjutavad ligemale 3300 elaniku käekäiku.



“On hea olla vallavolikogu eesotsas, kus 15 volikogu liiget mõtlevad, kuidas maailma paremaks teha, ja seda tehakse üksmeeles ja koostöös,” räägib mees, kelle põhitöö on kanda hoolt 4000 hektari põllu harimise ja 1100 lüpsilehma pidamise eest.



Kummardus abikaasale


Sellest sajandist ehk 2001. aastast on Raul olnud osaühingu tegevjuht. Samm-sammult arenguga kaasas käies näeb ta põllumajandustootmise omapära ülejäänud majandusvaldkondadega võrreldes selles, et see annab loominguvabaduse. Täpsemalt veel: loomingu- ja tegutsemisvabaduse. Nii et kui kontorilaua taga tekib mingil momendil mõttetakistus, võib põldude vahel sõites uue lennuka mõtte või olukorrale lahenduse leida. Osaühingu juhi sõnul ei ole midagi motiveerivamat, kui jälgida tärkavat orast või äsja sündinud vasikat, kes ennast jalule ajab.



“See on tegutsemisvabadus, mis köidab,” väidab ta oma juhirolli tunnetades.



Mööndes, et kitsikud olud panevad mõtlema ja asjadele lähenema uue nurga alt. Eesti põllumajanduses on vaja veel palju teha, seepärast ei tohi jääda praegu oleva lummusesse, vaid kogu aeg arengule mõelda.



Kui üle Pärnumaa levis rõõmustav uudis, et OÜ Halinga tegevjuht Raul Peetson pälvib maakonna kõrgeima tunnustuse, ütles tema kooliõpetajast abikaasa Kaja: see tunnustus on tulnud kodu arvelt.



“Üks osa sellest ongi Kaja oma, sest tema on minu kodune kindlus, mina olen ju rohkem väljapoole elaja,” teeb ta sõnalise sügava kummarduse kaasale.



Halinga vallavalitsus leidis vapimärgi nõukogule oma kandidaati esitades, et Raul Peetson on põllumajanduse ja karjakasvatuse suurettevõtja ning aktiivse kodanikuna oma silmapaistva töö ja tegevusega oluliselt kaasa aidanud Halinga valla ja kogu Pärnumaa arengule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles