Sindi linn jäi abilinnapeata

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi linnavalitsuse hoone.
Sindi linnavalitsuse hoone. Foto: Urmas Luik

Sindi linnavolikogu rahuldas abilinnapea Rein Ariko tagasiastumisavalduse ja uue inimese ametissekinnitamiseni jätkab linnavalitsus kolmeliikmelisena.


Ariko põhjendas tagasiastumist volinikele lühidalt, öeldes, et soovib ära minna.



Volinik Viivi Palmissaar tahtis linnapea Anu Vassvikult teada, kas too pooldab abilinnapea lahkumist. Vassvik vastas, et loomulikult vestles ta Arikoga sel teemal, ent tagasiastumisotsuse tegi Ariko iseseisvalt ja kedagi ei saa kinni hoida.



Sindi linnavalitsuse liikme Mihkel Raju sõnutsi esitas Ariko lahkumisavalduse vahetult linnavalitsuse istungi järel. “Eks lahkumisel või olla mitu põhjust. Mis täpselt, ei oska öelda, aga ta ise väitis, et ei soovinud uuendustega kaasa minna,” märkis Raju.



Ariko tuli Sinti abilinnapeaks 1996. aastal koos Mati Mettusega, kellega valitseti linna mullu kohalike valimisteni, kui vahetus volikogus võim ja linnapea. Mettusega koos jäid volikogus opositsiooni linna allasutuste juhid.



Sügisel pärast kohalikke valimisi valimisliidu Uuenev Sindi ja Keskerakonna vahel sõlmitud võimuleppes jäi abilinnapea nimetamise õigus Keskerakonnale. “Aga me saime kokkuleppele nii, et Rein Ariko jätkaks,” meenutas Raju. Ta möönis, et poolte vastasseis on Sindis jätkuvalt tugev.



Läinud reedel end töötukassas töötuna arvele võtnud Ariko selgitusel tegi ta otsuse linnavalitsusest lahkuda, kuna tema ja linnapea visioon Sindi linna juhtimise suhtes on liiga erinevad. “Ajasime linnapeaga viisteist minutit juttu ja jõudsime järeldusele, et meil on linnajuhtimisest äärmiselt erinev arusaam ja meie tööstiilid ei sobi kokku. Vaimne sobimatus,” nentis ta.



“Küsimus ei ole selles, et Mettust enam linnavalitsuses pole, ja iseküsimus, kas ma temagagi oleks jätkanud. Kuid ma ei suutnud Uueneva Sindi mõtetega kaasa uueneda. Nende ideoloogia ei lähe kahjuks kokku minu omaga. Selles suhtes, kuidas käituda inimestega, kuidas ajada asju, milline peaks olema linnaeelarve. Nii otsustasingi, et loobun. Anname uuenejatele võimaluse linna uuendada,” põhjendas Ariko, kelle kanda oli abilinnapeana majandus ja planeerimine.



Hüvitiseta lahkunud Arikol on enda sõnutsi 13 aasta ja paari kuu tööstaaži vältel Sindi linnavalitsuses puhkamata jäänud 175 päeva, nii võiks ta enne uue töö leidmist puhata kas või augustini.



Uue abilinnapea otsingud käivad. “Oleme üks kord koos istunud ja eks me pea koalitsiooniga seda rehkendama. Kahe peale kokku on üks kandidaat välja vaadatud, aga me alles kohtume selle inimesega. Nii palju võin öelda, et ta on Sindi inimene ja volikogusse ei kandideerinud,” avaldas Raju.



Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse alusel on valla- või linnavalitsus otsustusvõimeline, kui tema istungist võtab osa üle poole valitsuse koosseisust, sealhulgas vallavanem või linnapea või tema asendaja. Seega on Sindi linnavalitsus praegugi otsustusvõimeline.



Linnapea Anu Vassvik lausus Pärnu Postimehele, et erimeelsusi tema ja Ariko vahel pole olnud, mistõttu tuli Ariko tagasiastumine talle ootamatult. Samas oli ta päri Ariko väitega, et neil mõlemal on erinev mõtteviis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles