Mida tähendavad täistööaja normtunnid graafikus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Internet

Minu sõlmitavas töölepingus on punkt, et töötan graafiku alusel täistööajaga ja minu normtunnid on graafikus kirjas. Mida see tähendab?


Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Kaja Lepik:


Töötamine graafiku alusel tähendab summeeritud tööaega. Töölepingu seaduse (TLS) 43. paragrahv sätestab tööaja mõiste, sealhulgas täis- ja osalise ning summeeritud tööaja mõiste ja täistööaja pikkuse.



Sama paragrahvi 1. ja 2. lõike kohaselt on täistööaeg kaheksa tundi päevas ja 40 tundi seitsme päeva kohta. Täistööaja mõiste ei ole võrreldav seni kehtinud õiguse riikliku tööajanormi mõistega.



TLS ei kehtesta tööajanormi. Tööandja ja töötaja on vabad kokku leppima endale sobivas tööaja pikkuses ja korralduses eeldusel, et täidetakse TLSis kehtestatud tööaja piiranguid (töö- ja puhkeaeg). Seega tuleb tööaja reeglite kohaldamisel arvestada kolme tingimust:



1) järgida töö tegemise aja üldist piirangut arvestusperioodi kohta - 48 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul (§ 46);



2) tagada töötajale igapäevane puhkeaeg - 24 tunni jooksul vähemalt 11 tundi (§ 51);



3) tagada töötajale iganädalane puhkeaeg seitsmepäevase ajavahemiku jooksul - vähemalt 36 järjestikust tundi puhkeaega (§ 52).



TLSi § 43 lg 3 täpsustab, et summeeritud tööaja (tööaja ebavõrdne jagunemine arvestusperioodil) arvestuse korral (TLSi § 6 lg 6) arvestatakse kokkulepitud tööaega arvestusperioodi (TLS § 46 lg 1) lõpul.



TLSi § 6 lg 6 alusel on summeeritud tööaja arvestusega tegemist juhul, kui töölepingu sõlmimisel ei ole võimalik kokku leppida tööajas ajaühiku kohta või töö tegemise ajas.



Tavaline summeeritud tööaja arvestamise juhtum on töötamine tööajakava ehk graafiku alusel. Tööajakava alusel töötava töötaja tööpäevad ei ole ette kindlaks määratavad, töötaja võib ühel nädalal töötada rohkem tunde kui teisel.



Oluline on, et töötaja tööaeg kehtestatud (TLSi § 46 lg 1) või kokku lepitud arvestusperioodi lõpuks keskmiselt ei ületaks kokkulepitud tööaega.



Summeeritud tööaja arvestuse korral võib arvestusperioodi pikkus olla kuni neli kuud.



Sellest tulenevalt võib ühes kuus olla vähem töötunde, teises rohkem, kuid arvestusperioodil tuleb jälgida, et üldine tööaeg ei ületaks kokkulepitud tööaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles