Kommentaar: Eesti on teel kriisist välja

, pensionär, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi suurim päevaleht Dagens Nyheter avaldas pealkirja all ”Eesti on teel kriisist välja” positiivse ülevaatekirjutise Eesti majandusolukorrast seoses majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi intervjuu ning Stockholmi mööblimessi külastusega.


Rootsi leht tõdes, et Eesti on välja pääsenud majanduslikust kuristikust. Rahvale oli see vaevarikas aasta, kuid riigi rahandussüsteem on täie teadvuse juures ja Eesti täitnud eurole ülemineku nõuded.



Parts möönis intervjuus Dagens Nyheterile, et majandusolukorra paranemine võtab aega, kuna Eesti on seotud ülejäänud regiooni riikide ja Euroopaga. Ministri mööblimessil osalemise põhjus oli selles, et mööbli- ja puidutööstusest peab Eestile saama kriisist pääsemise ekspordihoob.



Kärped, mida Eesti tegi, olid jõulised ja puudutasid kõikide valdkondade töötajaid. Palkade vähendamist on nimetatud sisemiseks devalveerimiseks: krooni vääringu kahandamise asemel alandati elatustaset. Majandusteadlased olid skeptilised ning ametiühingute esindajad kõikjal Euroopas vabisesid.



Reitinguagentuur Standard & Poor hindas Eestit “negatiivse” asemel “stabiilsega”. Eesti on üle elanud suure kokkuhoiu ja majanduslanguse, kuid pööret ennustatakse juba sellel aastal. SEBi viimase analüüsi järgi kasvab Eesti majandus tänavu kaks ja 2011. aastal viis protsenti.



Eesti eelarvepuudujääki hinnatakse sel aastal kahele protsendile ja inflatsiooni umbes niisama suureks, mis vastab eurole ülemineku nõuetele.



Ülejäänud Balti riikidest on Eesti sammu võrra ees. Läti peab vastutuulega võitlema veel mõne aasta, Leedus selgineb olukord varem. Nii Läti kui Leedu üleminek eurole võib teoks saada 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles