Mobiilne internet teeb jõudsalt võidukäiku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moodne taskutelefon on nagu minikompuuter: võimaldab e-posti lugeda, internetis surfata ja teenuseid alla laadida. Internet telefonis pole ammu enam ulme.
Moodne taskutelefon on nagu minikompuuter: võimaldab e-posti lugeda, internetis surfata ja teenuseid alla laadida. Internet telefonis pole ammu enam ulme. Foto: Ants Liigus

Mobiilsideoperaator Elisa kattis kogu Pärnumaa uuel tehnoloogial põhineva levialaga, mis võimaldab mobiilset internetti kasutada kõikjal maakonnas. Konkurent EMT on parima ja kiireima interneti lubaduse suhtes skeptiline.


Elisa juhatuse esimehe Sami Seppäneni väitel võimaldab UMTS900 tehnoloogial põhinev leviala kasutada Pärnumaa igas külas kolmanda põlvkonna 3,5G teenuseid. Selleks investeeriti 15 miljonit krooni, rajati 25 tugijaama ja ülekandevõrk.



Uue tehnoloogia abil pakutav interneti kiirus on võrreldav püsiühendusega ja laseb spetsiaalse modemi abil virtuaalmaailma sukelduda telefoni asemel sülearvutist. Elisa klient saab kasutada kuni 14,4 megabitti sekundis allalaadimiskiirust ja 5,7 megabitti sekundis üleslaadimiskiirust.



Elisa juhatuse liikme Andrus Hiiepuu kinnitusel sobib 3,5G andmesideühendus neile, kellel seni puudus ligipääs mõistliku kiiruse ja hinnaga internetile, samuti liikuvale inimesele, sest võrku saab end ühendada kas või keset metsa või Liivi lahte.



“UMTS900 võrgu ehituskulu moodustab vaid kolmandiku praegu kasutusel oleva 3,5G võrgu rajamise maksumusest ja hõredalt asustatud piirkondades on selle levi tunduvalt parem,” selgitas Hiiepuu.



Soodne ehituskulu tähendab juhatuse liikme väitel senisest madalamaid teenusehindu. Interneti püsiühendust, mobiili- ja lauatelefoniteenust sisaldava täissideteenusega liitumisel antakse võrgu kasutamiseks vajalik modem tasuta kaasa. Varem oli seda võimalik osta.



EMT on skeptiline


EMT pressiesindaja Kaja Sepp on konkurendi kiidukõne suhtes skeptiline, märkides, et UMTS900 tehnoloogia on küll operaatorile odavam, kuid kliendile EMT ja Tele2 kasutatavast EDGE-tehnoloogiast kehvem, sest tugijaamu püstitatakse vähem. “Igal tugijaamal on teatud hulk kõnekanalite mahtu, mis tähendab, et ülekoormus on kerge tekkima,” selgitas Sepp.



Pressiesindaja kinnitusel on EMT ainuke mobiilsideoperaator, mille mobiilne internet on igal pool riigis kättesaadav, olenevalt piirkonnast on vahe vaid interneti kiiruses. Suuremates linnades ja keskustes on püsti pandud 3,5G võrgu tugijaamad, maapiirkondades levib internet EDGE-tehnoloogial.



Nagu Elisa väidab EMT, et just neil on riigi suurim 3,5G andmesidevõrk. “Interneti mahupaketid on andmeside kiiruse paranemisega suurenenud, meie kõige suurem pakett on 9GB, mida saab kodus mitme arvuti vahel jagada,” ütles Sepp.



Oodatakse 4G võrku


Mobiilne internet on viimase kümne aastaga teinud tohutu arenguhüppe. 2001. aasta märtsis tõi EMT esimest korda Eestis välja GPRS-andmesideteenuse, mis võimaldas kasutada mobiilset internetti kiirusega kuni 53 kilobitti sekundis.



“Kui arvestada, et 25. veebruaril 2010 avas EMT 4G testvõrgu ja selle kiirused ulatuvad kuni 100 megabitti sekundis, võib öelda, et kümne aastaga on mobiilse andmeside kiirus kasvanud 10 000 korda,” ütles EMT arendus- ja tehnoloogiadirektor Tõnu Grünberg.



4G võrk on EMT-le suur tulevikulootus, mis tähendab ülikiiret õhus levivat internetti, kuid kuni kommertslitsentsid on jagamata, on neil õigus kasutada vaid Tallinnas Solarise keskuses püsti pandud testvõrku.



Mobiilse interneti võidukäik algas mullu suvel, kui EMT esindustes sai müügihitiks just andmeside modem.



See on loogiline, sest sülearvutite müük ületab ammu lauaarvutite oma ja interneti ülesanne on uutele riistvaravõimalustele sujuvalt järele jõuda.



EMT pressiesindaja teatel pole tal lubatud avaldada konkreetseid kohti, kuhu ettevõte tugijaamu püstitada plaanib, kuid neid tuleb pidevalt juurde.



“2009. aasta majandusaasta aruannete järgi on EMT teinud mullu 255 miljoni, Tele2 168 miljoni ja Elisa 110 miljoni krooni eest investeeringuid,” loetles Sepp numbreid. “Miks see on oluline? Millest muust sünnib võrguehitus, tehniline kvaliteet, leviala ja innovatsioon.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles