Kaks huvikooli liituvad sõbralikult

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu tehnika- ja tööõpetusmaja direktor Tarmo Pajula võõrustas eile oma kolleegi Tiina Rossi Pärnu loodusmajast, üheskoos arutati kahe seni iseseisvalt arenenud huvikooli ootamatut liitmist Pärnu linnavõimude poolt.
Pärnu tehnika- ja tööõpetusmaja direktor Tarmo Pajula võõrustas eile oma kolleegi Tiina Rossi Pärnu loodusmajast, üheskoos arutati kahe seni iseseisvalt arenenud huvikooli ootamatut liitmist Pärnu linnavõimude poolt. Foto: Urmas Luik

Kuigi tehnikasporti viljeleva Pärnu tehnika- ja tööõpetusmaja ning rohelise mõtteviisiga Pärnu loodusmaja liitmine üheks huvikooliks võib tunduda üllatav, suhtuvad koolide direktorid toimuvasse sõbralikult. Aga ühinemisel on kiirustamise pitser.


Nii Pärnu tehnika- ja tööõpetusmaja direktor Tarmo Pajula kui Pärnu loodusmaja juht Tiina Ross ütlesid, et hiljutine linnavolikogu otsus kaks kooli liita tuli neile mõneti ootamatult.



“Oleks võinud meiega enne otsustamist pikemalt läbi rääkida,” arvas Pajula.



“Natuke kiirustades liigub see asi tõesti,” tähendas ka Ross eile, kui kaks direktorit omavahel esimest korda isekeskis liitmist põhjalikult arutama hakkasid.



Liitmise otsus sai ametliku vormi 18. veebruaril Pärnu linnavolikogu istungil. Seal otsustati, et tehnika- ja tööõpetusmaja lõpetab tegevuse käesoleva aasta 31. augustil ning liidetakse Pärnu loodusmajaga.



Üleeile saatis Pärnu linnavalitsus volikogule eelnõu, et kinnitada loodava õppeasutuse põhimäärus.



Kiirustamine tuli seadusest


Pärnu kultuuri- ja hariduselu kureeriv abilinnapea Jane Mets selgitas, et kiirustamise tingis huvihariduse seaduse säte, mis nõuab kooli likvideerimise otsuse tegemist vähemalt neli kuud enne õppeaasta lõppu.



“Kuna meil on kindel soov tehnikamaja loodusmajaga liita ja uus kool avada 1. septembril, pidime seadusest tulenevalt kiirustama,” sõnas Mets.



Metsa väitel on ühendamise eesmärk direktsiooni liitmise abil hoida kokku raha.



Samal ajal on mõlemad huvikoolid kuni käesoleva aasta alguseni liikunud nii mõtetes kui tegudes oma rada. Mõlemad arendavad ennast euroraha abil: tehnikamaja uus korpus kerkib Kooli 6b ning üks uus õppemaja, mis on ehitatud linna raha eest, ongi seal juba valmis saanud.



Pärnumaa omavalitsuste liidu taotluse alusel on küsitud euroraha Pärnu uue loodusmaja ehitamiseks Tammsaare puiestee 57, kuhu peaksid kerkima murukatusega pilkupüüdev hoone auditooriumide ja õppeklassidega, talveaia ja ökoköögi-kohvikuga ning kasvuhooned. Ökomaja valmimine on kavandatud 2012. aastasse.



Tehnikamaja Kooli 6b saab valmis tänavu ja Metsa kinnitust mööda on alustatud sinna mööbli muretsemist.



Tehnokraadid ja rohelised


Kuigi kahes huvikoolis on mõndagi ühist, nagu fotoring või matkade korraldamine, on neis kardinaalselt erinevatki. Kui loodusmaja viljeleb rohelist mõtteviisi, õpetab loodusesse säästlikult suhtuma, siis tehnikamaja Papsaare halli koondunud mootorispordiringid on esmapilgul kõike muud kui looduse säästmine: põletatakse fossiilset kütust ning mootorite müra kurnab kõrvu.



Tehnika- ja tööõpetusmaja direktor väitis muud.



“Juba praegu pöörame keskkonnale tähelepanu ja õpetame oma ringides tehnikaga keskkonnasäästlikult ümber käima,” kinnitas Pajula. “Samal ajal saab naftaaeg otsa ning nüüd oleks vaja hakata noori kasvatama uute energiaallikate vaimus. Oleks vaid raha rohkem, ehitaksimegi alternatiivenergial töötavaid masinaid.”



“Mina ka ei näe siin vastuolu,” märkis Ross, lubades suurema töötajaskonna ja eelarvega asutuse juhina, et uue kooli etteotsa asudes ei osta ta koolile ainult tulbisibulaid, vaid mootorrattarehvegi, kui vaja.



Abilinnapea Mets ütles, et üks kahest saab uue kooli direktoriks ja kedagi kolmandat avaliku konkursiga otsima ei hakata. Koolijuhi valib selleks moodustatav komisjon.



Uus huvikool alustab tegevust 1. septembril 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles