Eurovisioon ei jää ETV rahanappusel ära

Andris Tammela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsuse pressinõuniku teatel ei loobu Eesti järgmisel aastal Eurovisiooni lauluvõistluse korraldamisest, ehkki Eesti Televisiooni juhatuse esimees Aare Urm ähvardas võistlusest ära öelda.

Urm teatas kavast loobuda lauluvõistluse korraldamisest uudisteagentuurile ETA eile antud intervjuus pärast seda, kui valitsus otsustas garanteerida 45 miljoni krooni suuruse laenu asemel ETV 37 miljoni kroonist laenu.

Et valitsus ei garanteeri telejaama 45 miljoni krooni suurust laenu, on ETV sunnitud jaanipäevast saadete edastamise lõpetama, teatas Urm. “Samas ei saa me rääkida Eurovisiooni lauluvõistluse korraldamisest,” lisas ta.

Võib maksta kohaga

Valitsuse nõupidamisel otsustati, et 37 miljoni krooni suuruse laenu tähtaeg on kümme aastat ning ETV-le antakse laenu tagasimakse puhkust üks aasta laenu kättesaamisest. “Kuna neid valitsuse seatud lisatingimusi nädalaga otsustada ei jõua, tähendab see, et ETV ei saa korraldada Eurovisiooni lauluvõistlust ja teist korraldajat Eestis pole,” nentis Urm.

Urmi ütlust mööda on valitsuse otsus demagoogiline, mis ei lahenda olukorda, vaid lükkab probleemi edasi. “ETV ja Eesti Raadio liitumisest rääkisime juba möödunud aastal. See pole tänaseni teostunud ning riigieelarvest eraldiste kasutamise lepingul puudub igasugune vorm,” nentis Urm.

Valitsuse pressinõunik Priit Põiklik ütles, et Urmi väljaütlemine Eurovisiooni korraldamise kohta ajab valitsusel karvad turri. “ETV saab riigilt toetust ning peaks käituma vastutustundlikumalt,” leidis ta.

Põikliku jutu järgi korraldatakse Eurovisioon Eestis kindlasti, paanikaks pole põhjust. “Loodan, et Urmi väljaütlemised on rohkem emotsionaalsed,” ütles ta. “Kui ta oma sõnu tõsiselt mõtleb, võib valitsus teha ringhäälingunõukogule ettepaneku ETV juhtkonna väljavahetamiseks. Aga see oleks äärmuslik abinõu.”

Ringhäälingunõukogu esimees Tiit Sinissaar ei osanud öelda, millise seisukoha võtab nõukogu Urmi viimaste päevade avalduse suhtes. “Ma ei ole hiromant,” ütles ta. “Ringhäälingunõukogu tuleb kokku neljapäeval ja siis vaatame, mis saab.”

Sinissaar märkis, et ta peab väga halvaks tooniks, et ETV juhtkond suhtleb avalikkusega otse ja ähvardaval toonil.

ETV programmijuht Ilmar Raag lükkas Eurovisiooni lauluvõistluse korraldamisest loobumise jutu ümber.

Raag ütles Postimehele, et uudisteagentuur ETA kasutas eile intervjuus ETV juhatuse esimehe Urmiga kontekstist välja rebitud lauseid. “Kuni valitsus ei tee meile takistust, jätkab ETV nii programmi kui Eurovisiooni ettevalmistamist,” ütles Raag Postimehele.

Eurovisiooni ei tee rahata

“Sisuliselt tähendab valitsuse tänane otsus peidetud viisil sõnumit, et ETV peaks juhtme seinast välja tõmbama” ütles Raag BNSile.

“ETV näitab siiski oma programmi viimase võimaluseni ja soovib korraldada Eurovisiooni. Kui valitsus seda ei soovi, ei ole midagi teha,” lisas ta.

Raagi sõnade järgi ei saa Eestis keegi teine peale ETV Eurovisiooni korraldada, sest tegemist on avalik-õigusliku televisiooni privileegiga.

“Sellist rahvusvahelist projekti saab korraldada ainult elujõuline ettevõte,” sõnas Raag.

ETV turundusjuhi Piret Reinsoni sõnade kohaselt arutab valitsus Eurovisiooni korraldamist 29. mai istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles