Sõudjad lendavad Tampere regati võitude järel Münchenisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tampere regatil võitsid Eesti sõudjad kümme esikohta, viis meie paremat stardib nädalavahetusel Münchenis maailma karikavõistlustel.

Kunagi tunnustatud Tampere rahvusvaheline sõuderegatt on kaotamas oma mainet. Üks põhjusi peitub selles, et sõudesport on Soomes madalseisus.

Teine faktor, mis jättis peoperemehed Tamperes tagaplaanile, on, et regatt jooksis ajaliselt kokku Soome sõudeelu suure peo Sulkava rahvaregatiga. Seal sõuavad kirkkovenedel ja rahvapaatidel sajad inimesed, sealhulgas väga tugevad sõudesportlasedki.

Nii jätsid soomlased tänavusel Tampere regatil koju vaid kolm esikohta. Rootslased ei saanud ühtki võitu, lätlased võitsid ühe kulla. Puhta töö tegid eestlased, tuues lahe lõunakaldale kümme võitjatiitlit.

Meeste ühepaadil võidutses Jüri Jaanson, paarisaeru kahepaadil olid esimesed Silver Sonntak ja Tõnu Endrekson, roolijata kahepaadil Vahur Mäe ja Kalver Tammik.

Noormeestest võitis Martin Vadam, poistest Artur Maier, noormeeste paarisaerukahesel Allar Raja ja Tiit Lutoshkin, tüdrukute ühesel Egle Hanson.

Tartusse viidi kolm esikohta, Eesti sõudjad said Tamperes veel kuus teist ja kaks kolmandat kohta.

Jaanson jahtis rajarekordit

Vastased kümne sekundiga alistanud Jaanson jahtis küll Tampere Kaukajärvi sõuderaja rekordit 6.48, kuid keerutav tuul võimaldas finisheerida 6.56ga.

“Õigeid konkurente polnud, sõitsin oma sõitu,” ütles viimasel ajal sõudmisteemadel väga napisõnaliseks muutunud Jaanson ja lisas, et nädalalõpu MK-etapp Münchenis toob tema selle suve plaanidesse selgust.

Tamperes sõudjatega kaasas olnud Pärnu Kalevi treener, ühtlasi Eesti sõudeliidu treenerite nõukogu esimees Matti Killing ütles, et Tamperes mudel- ehk ideaalajale kõige lähemal olnud Jaanson liigub praegu kenasti.

“Eelmise aasta tõsine olümpiaettevalmistus on tal ju baasiks all,” arvas Killing ja kiitis ka Endreksoni ning Sonntaki vormi. Tõsist tähelepanu pööras ta noorte Allar Raja ja Tiit Lutoshkini arengule.

“Raja-Lutoshkin on Eesti ainus paatkond, kes täitnud noorte MM-võistluste normatiivi,” ütles Killing ja väitis, et Raja-Lutoshkinit võib oodata suur tulevik.

Müncheni järel tulevad otsused

Maailma karikavõistluste kolmandale etapile Münchenisse (kaks esimest osavõistlust olid Ameerikas ja Hispaanias) sõidab Eestist viis sportlast. Jaanson, narvalane Leonid Gulov ja Kalli Meriste stardivad ühepaatidel, Endrekson ja Sonntak paarisaerukahesel.

Juunis Eesti karikavõistluste ajal polnud sportlastel ja treeneritel selget aimu, mis meie tippsõudmises lähemal ajal toimub. Oma plaane ei avalikustanud Jaanson, lahendamata olid rahaprobleemid, ei teatud, kas pannakse augustikuisel MMil pearõhk ühesele, kahesele või hoopis neljamehepaadile. Nüüd on plaanid selginemas.

“Kalevi päevade ajal jõudsid treeneri kompromissile,” rääkis Killing. “Võeti vastu põhimõtteline otsus, et Müncheni võistlus otsustab, kas ühepaadil jätkab Jaanson või Gulov. Kumb neist seal kehvem on, kolib koos Andrei Shilini, Endreksoni ja Sonntakiga neljasesse.”

Konkreetne otsus sünnib vahetult Müncheni võistluse järel. Ilmselt hakkavad meie tippsõudjad MMiks valmistuma Pärnus. Paljuräägitud neljapaadigi probleem on lahenemas.

“Arvatavasti ostetakse Hiinas tehtud paat, mis omadustelt Filipiga samaväärne, aga odavam,” rääkis Killing.

Enn Hallik,Hugo-Herbert Artma

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles