Jüri Jaanson oli Münchenis viies

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sõudmise maailma karikavõistluste osavõistlusel Saksamaal Münchenis tõestas ainsa Eesti sõudjana enda jätkuvat kuulumist maailmaklassi Jüri Jaanson, kes oli ühepaadil viies.

Jaanson pääses otse eelsõidust poolfinaali ja lunastas seal kolmanda kohaga finaalipääsmegi. Tema kodune peakonkurent nooruke narvalane Leonid Gulov võitles end küll läbi valiksõidu samuti poolfinaali, kuid enamat ei suutnud.

Gulov sai B-finaalis slovakk Jan Ziska ja kunagi maailma karika võitnud egiptlase Ibragim Aly järel kolmanda ehk kokkuvõttes üheksanda koha.

Münchenis startisid peale Jaansoni ja Gulovi Kalli Meriste naiste ühesel ja Tõnu Endrekson - Silver Sonntak paarisaerukahesel, kuid nende laeks jäid eel- ning lohutussõidud.

Tugevas vastutuules sõutud ühepaatide A-finaalis jäi Jaanson stardis konkurentidest maha. Distantsi teine pool sujus tal paremini, viimasel 500 meetril oli Jaanson koguni kiireim. Nii püüdis ta kinni prantslase ja lõpetas viiendana.

Finaalis juhtis pikka aega Jaansoni põline konkurent, 35aastasest pärnakast aasta noorem tshehh Vaclav Chalupa, kuid lõpus sai võidu 1995. aasta maailmameister ühepaadil ja Sydney olümpiavõitja kahesel sloveen Iztok Cop. Kahe esimese ja Jaansoni vahele mahtusid veel norralane ja austraallane.

Eesti sõudeliidu peasekretär Jaan Tults ütles Münchenist Pärnu Postimehele, et tugev vastutuul tingis tavakohasest ligi minuti võrra kehvemad ajad, kuid Jaanson jäi oma sõiduga rahule.

“Nüüd on selge seegi, kes kuidas maailmameistrivõistlusteks valmistuma hakkab,” rääkis Tults. “Jaanson sõidab ühepaadil, narvalased Gulov ja Andrei Shilin ning Pärnu noormehed Tõnu Endrekson ja Silver Sonntak hakkavad valmistuma esinemiseks paarisaeru neljapaadil.”

Enne veel, kui Narva ja Pärnu mehed ühte paati istuvad, seisab neil ees kaks esinemist segakoosseisudes. Gulov ja Endrekson on parasjagu selles eas, et esineda kahe nädala pärast kahepaadil vanuseklassi U-23 esimestel ametlikel maailmameistrivõistlustel.

Shilin ja Sonntak stardivad aga koos teiste Eesti koondislastega järgmisel nädalavahetusel Balti riikide meistrivõistlustel Leedus Trakais. Jaansoni järgmine start on MMil 19.-26. augustil Shveitsis Luzernis Rotsee järvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles