Sõudjate kvartett pääseb MMil starti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna saadetakse sõudmise MMile Shveitsi Luzerni eestlaste neljapaat, ülehomme lähevad teele pärnakad Tõnu Endrekson (22) ja Silver Sonntak (24) ning narvalased Leonid Gulov (19) ja Andrei Shilin (22).

Kuigi neljapaadi MMile saatmise ideed ei kaitsnud Eesti sõudeliidu juhatuse koosolekul 25. juulil keegi, sest liidu juhatusse kuuluv Endrekson võistles samal ajal koos Leonid Guloviga paariskahesel kuni 23aastaste maailmameistrivõistlustel Austrias Linzis, võitlesid sõudjad endale MMi pääsme.

Neljapaat on hiljaks jäänud

Sõudeliidu ametnikud arvasid, et neljast paati on liiga hilja välja panna, niikuinii ei suuda paatkond ennast sisse töötada ja laitmatut koostööd teha.

Sõudjad tõstsid lärmi. Seepeale korraldas sõudeliit Pärnus testisõidu ja noormehed mahtusid ilusti aja sisse. Kui poisid olid ennast tõestanud, otsustas sõudeliit nad MMile saata.

MMile minnakse võistlema Hiina firmas valmistatud, kuid Ameerika ettevõttelt ostetud sõiduriistaga.

Vajalik võistlusvahend toodi Pärnusse Berliinist. Neljapaat on noormeestel aastaks tasuta rendil, sest firma teeb esialgu lobitööd. Paat maksab Sonntaki sõnade kohaselt ligikaudu 140 000 krooni.

Sõudjad on koos trenni teinud 15 korda, viiel päeval kolm korda.

Narvakad ja pärnakad on varemgi edukalt koos võistelnud. Kuni 23aastaste maailmameistrivõistlustel sai Endrekson kulla koos Guloviga.

“Poolfinaalis läks meil sõit üle kivide ja kändude, finaal klappis juba täitsa hästi, Gulov ütles, et üritas Austrias meeleheitlikult minu rütmi järgida, et mind kui eessõitjat mitte segada,” kommenteeris Endrekson koostööd.

Koostöö klapib noormeeste sõnade järgi üle ootuste hästi, muidugi võiks alati paremini sujuda, MMil rahuldaks neid jõudmine kaheksa hulka.

MMi neljapaatide konkurentsis on 16 riiki.

“Kõik tugevamad on kohal, nõrku sinna ei lasta,” kommenteerib Sonntak, kes on sõudmisega tegelnud kümme aastat. Paadikaaslane Endrekson sõidab üheksandat, Shilin üheteistkümnendat ja Gulov seitsmendat aastat.

Eessõudja valib tempo

Endrekson loeb enda parimaks saavutuseks selleaastast maailmameistritiitlit kuni 23aastaste seas, mille ta võitis koos Guloviga.

Samuti on pärnakas õnnelik üliõpilaste EMi pronksmedali üle, mille ta pälvis 1999. aastal Zagrebis koos Sonntakiga.

Shilin loeb parimaks tulemuseks 2000. aasta Sydney olümpiamängude üheksandat kohta, mis tuli koos Guloviga paariskahesel. Samuti on Shilin 2000. aasta kuni 23aastaste maailmameister.

Gulov on kahel korral võitnud juunioride ja samuti kahel korral kuni 23aastaste maailmameistritiitli.

Luzernis on eestlased sõitnud arvukaid maailma karika etappe. Kuid Shveitsis sõltub kõik ilmast, tugeva tuule ja kõrge laine korral on väga raske võistelda.

“Seal on spetsiaalne sõudekanal, kus kõrvalreal tehakse soojendust, see segab võistlust,” rääkis Endrekson.

Treenerid Sergei Glushko ja Mihkel Leppik määrasid Endreksoni eessõudjaks.

“Austrias olin paariskaheselgi eessõudja, tundsin, et see amet sobib mulle,” sõnas Endrekson. “Eessõudja tähtsaim ülesanne on valida sobiv võistlus- või kokkutõmmetetempo, et teised saaksid rütmi hästi sisse.”

Shilin mainib, et Endreksoni tehnika on normaalne ja füüsiliselt on ta parim. Sonntak arvab samuti, et Endreksonil on parimad eessõitja eeldused. “Mina istun ühe peal, mul on ka tore koht, jõuan alati kõige esimesena finishisse,” naljatles Sonntak.

Sõudjad sõidavad Shveitsi ülehomme, võistlustules ollakse 20.-26. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles