Õunauputus toob tööd
See on alles algus. Tihedamad päevad veel tulevad, ennustas Reinhold Talts, kes on linnarahva õunu pressinud kümnel sügisel.
Suhkrukotitäis õunu kaalub keskmiselt 30 kilo, mahla saab niisugusest kogusest 20 liitrit. Hapud õunad annavad pisut rohkem mahla. Rohelistest õuntest tuleb hele mahl, valminud Tartu roosõunast ja Liivi kuldrenetist aga tumedam.
Kõige tülikam on mahla pressida ülevalminud Valgest klaarõunast, mis kipub pressimisriiete külge kinni jääma.
Õunu tuuakse paari-kolme koti kaupa, kõige rohkem on korraga toodud kaheksa kotitäit.
Talts peab mahla valmistamisel kõige olulisemaks pressimist: kook, mis pärast õunapudru pressimist järele jääb, peab olema kuiv. Õunajäätmetest kooki ei tasu sööta koduloomadele ega visata kompostihunnikusse, sest see on liiga happeline. Kook maitseb vaid metssigadele.
Purustaja peaks tegema õunad võimalikult peeneks. Aiandus- ja mesindusseltsis kasutatakse õunte purustamiseks marjapurustajat, nii saab mahlale lisada kliendi toodud arooniaid või muid marju.
Enda tarbeks teeb Talts vähemalt sada liitrit mahla. Sellega peaks talve üle elama. Pool on juba valmis, ütles mees.
Perekond Schön laseb igal aastal oma Raeküla aias valminud õuntest mahla pressida. Õunamahla on mõnus juua, ütles Maria Schön. Milleks osta poest kalja või siidrit, oma õuntest mahl on väga tervislik.
Esmaspäeval viis perekond mahlatöökotta neli kotitäit Sügisjoonikuid ja Liivi kuldrenette. Tänavu on suur saak, liiga palju õunu, ütles naine. Möödunud korral lasi ta pressida 60 liitrit mahla.