Jüri Jaanson jäi Tartus troonile, Kalli Meriste sai külma supluse

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Väikepaatide regatiga Tartus lõppes Eesti sõudjate tänavune hooaeg, samal ajal tähendas see sügisene võistlus uue tsükli stardipauku.

Roolijata kahe- ja ühepaatide võistlusel sõidetakse esimesel päeval 5600 meetrit, teisel traditsiooniline 2000 meetrit, võitjad selguvad kahe distantsi aegade liitmise järel.

Tänavu oli Tartus 55 mees- ja 14 naissõudjat. Võistlus kujunes pingeliseks ja huvitavaks, ei puudunud üllatusedki.

“Kõik peale mandlioperatsiooni järel kosuva Gulovi olid väljas ja võistlesid täiest jõust,” ütles Eesti sõudeliidu peasekretär Jaan Tults.

Lühem distants otsustas võitjad

Meeste ühepaadil võitis pika võistlusmaa üllatuslikult narvalane Andrei Shilin Tõnu Endreksoni ja Jüri Jaansoni ees. Kolm paremat olid nii võrdsed, et kolmandat lahutas esimesest kaks sekundit.

Teisel päeval suutis Jaanson jõuvahekorrad selgeks teha, võites Endreksoni kolme ja Shilinit 12 sekundiga. Nii kuulus regativõit ikkagi meie teenekaimale, hiljuti 36. sünnipäeva tähistanud mehele. Endrekson oli teine ja Shilin kolmas, narvalase Igor Kuzmini järel tulid viiendast kohast Pärnu sõudjad Silver Sonntak, 17aastased Oleg Vinogradov ja Tiit Lutoshkin, Andrei Jämsa, Alari Toome ja Jarek Mäestu.

“Jaanson jäi oma tehnikaga rahule, aga arvas, et on vist veidi üle treeninud,” kommenteeris Tults.

Naiste ühesel pani koduvetel ammu kaotuseta Kalli Meriste 5600 meetri distantsil end maksma, võites tartlanna Sille Vaiksaart 12,3 ja klubikaaslast Katrin Otsa 14,2 sekundiga. 2000 meetri stardis tuli tal aga aer lahti ja nii keeras liider paadi kummuli. Võidupärg kuulus Otsale, kes tegi Vaiksaarega vahe tasa ja võitis nelja sekundiga. Kolmas oli Egle Hanson.

Meeste kahepaadil olid ülekaalus tartlased Tairo Talvis ja Tõnu Mets, võites pärnakate Kalver Tammiku ja Vahur Mäe ning Riho Tamme ja Aigar Raja ees. Naiste kahepaate tuli starti vaid üks, mõistagi kuulus Viivika Tapile ja Katrin Karotammele esikoht.

Eesti noortekoondise kandidaatideks kinnitati pärnulastest Oleg Vinogradov, Artur Maier, Martin Vadam, Raimo Pull ja Ranno Lepp sõudeklubist Pärnu ning Tiit Lutoshkin, Egle Hanson, Merle Hanson, Merle Raaliste ja Elo Üle Pärnu Kalevist.

Jaanson talvitub Hispaanias

Eesti esisõudja Jaanson stardib homme Shveitsis pikal Armada võidusõidul ning läheb sealt Hispaaniasse, kus treenib Sevillas poolteist kuud Thor Nilseni rahvusvahelises grupis. Jaansonile lendavad järele abikaasa Tatjana ja lapsedki, aga see ei tähenda, et tegemist on perekondliku puhkusega.

“Jaanson mõtleb Ateena olümpiale,” kinnitas Tults. Eesti sõudeliit on seadnud endale ülesandeks tuua Ateenast medal. Jaansoni-Tultsi projekt ehk nagu Tults ütleb “üks maakera teise sees” seisneb selles, et üks medaliosalisi oleks Jaanson. Polevat tähtis, kas medal tuleb ühe-, kahe- või neljapaadil, peaasi, et tuleb.

“Jüri kavatseb Sevillas sõuda vaid kord päevas, aga see-eest palju rattaga sõita ja mägedes matkata,” valgustas Tults sõudja plaane. Jaanson teab valusate kogemuste najal, et treeningus pikka pausi teha ei tohi, ja otsib variante, kuidas Eestis pimeda aja rutiinist pääseda ning toonust säilitada.

Teisedki meie tippsõudjad Leonid Gulov, Andrei Shilin, Silver Sonntak ja Tõnu Endrekson on neljapaadi MM-võistluste seitsmenda koha saavutamise järel majanduslikult paremini kindlustatud kui varem ning harjutavad järgmist hooaega silmas pidades. Endrekson loobus ahvatlevast kutsest Birminghami sõudeergomeetrite võistlustele, eelistades õppida ja harjutada Tartus.

Gulovist, kes oli treeningutest seoses abiellumise ja mandlite lõikusega pikalt eemal, on teada nii palju, et elama hakkab mees Jurmalas.

Kes Gulovit treenib ja kas ta uut kodakondsust taotleb, on lahtine. See on selge, et tema Narva treener Sergei Glushko sai neil päevil lõpuks Eesti passi ega lähe oma andekaima õpilasega kaasa.

“Jätkame neljapaadi projektiga,” rääkis Tults. “Noorte meeste järjekord on ukse taga, kui põhinelikust Gulov-Shilin-Endrekson-Sonntak keegi välja langeb, võtame tugevuselt järgmise.”

Sõudjate tuleva suve märksõnad on neli maailma karikavõistluste etappi, rahvusvahelised regatid ja MM septembris Sevillas. Näitamaks edu Ateena olümpiateel, tuleb üle sõita kaks tänavuse Luzerni MMi seitsmendat (Jaanson ja neljapaat) kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles