Juhtkiri: Suur-Pärnut ei sünni

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Suur-Pärnu idee ehk Pärnu linna liitmine ümberkaudsete valdadega on ikka aeg-ajalt jutuks tulnud. Ideest pole seni kaugemale jõutud ning suure kindlusega võib nüüd järeldada, et ega nii radikaalne haldusreform, mille käigus Pärnu linn, Paikuse, Sauga, Audru ja Tahkuranna vald üheks omavalitsuseks liituvad, kunagi teoks saa.


Pärnut ümbritsevad vallad saavad kenasti - Pärnust kenamini - endaga hakkama ja perspektiiv maakonnakeskusega leivad ühte kappi panna ei köida neist kedagi, kuid praegusest märksa tõhusamat ühistööd oleks ometi vaja. Siin võibki abi olla Pärnu linna ja lähiümbruse teemaplaneeringust, mis peaks valmima 2011. aastaks.



Valdkondi, kus Pärnu linn ja selle lähivallad saaksid teineteisega koostööd teha, on päris palju: ettevõtlus, ühistransport, maanteed ja kergliiklusteed, haridus.



Kui neis valdkondades kooskõlastatult tegutseda, võidaksid kõik osalised. Praeguse seisu võtab hästi kokku Pärnumaa omavalitsuste liidu esimees Eeri Tammik sõnadega, et “linnapiirkonna areng eri valdkondades on olnud ebaühtlane ja lähtunud sageli ainult ühe omavalitsuse piiridest ja/või huvidest”.



Kui teemaplaneering suudab täita eesmärgi tagada Pärnu linna ja selle lähiümbruse senisest efektiivsem toimimine ning teenuste paranemine, nagu sedastas Tammik, tõuseks elukvaliteet Pärnumaal kindlasti märgatavalt. Rääkides Pärnu ja linna lähiümbruse teemaplaneeringust, kinnitasid kõik vallajuhid, kellega Pärnu Postimees rääkis, suurt vajadust praegusest tihedama koostöö järele. Kui selle saavutamiseks tuleb koostada järjekordne kulukas dokument, siis olgu nii.



Keerulisel ajal aitaks ühine tegutsemine ja terviklahenduste leidmine kuludeltki säästa ja ehk leiavad partnerid kergemini ühise keele. Suur-Pärnu uutes piirides jääb küll sündimata, kuid omavalitsusi ühendav Pärnu liit on sündimas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles