Pill tuli pika ilu peale

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ESS Falck Pärnu võrkpallimeeskond kaotas Hollandis Apeldoorni Piet Zoomersile 1:3 (-23, 32, -16, 21) ega pääsenud veerandfinaali kodumängu 3:2 võidule vaatamata Euroopa Top Teams sarja esinelikusse.

Ühe geimi ja kaheksa mängupunkti suuruse tillukese eduga Hollandisse sõitnud pärnakaile lõid kerged häirekellad juba enne mängu, kui treeningutel selgus, et Aivis Eida vorm pole nädalaga paranenud ja varutõstja Veiko Lember on palavikus.

Nõrk häälestus?

Võib-olla kammitses Pärnu mängijaid suur tahtmine või häirisid Apeldoorni Dynamohalli lärmakad täistribüünid, aga puudu jäi ka tavapärasest sportlikust hasardist ja vihast. Nii see saun tulpidemaa meestelt tuli.

Selle üle, kas keretäis tulenes kehvast kontsentreerumisest, nõrgast pallingu vastuvõtust või vastasest, kes meie meestel mängu üles võtta ei lasknud, kuuldus erinevaid arvamusi.

Pärnu maavanem Toomas Kivimägi oli nördinud: “Jah, viha oli vähe. Ja serv oli kehv, A-klassi poiste tasemel. Aga ma olen veendunud, et eurosarja esinelikukoht kaotati mitte siin Apeldoornis, vaid kodus, kus 3:0 või 3:1 võit võtmata jäeti.”

Piet Zoomersi kogenud treener, Sydney olümpial Hollandi koondise juures olnud Toon Gerbrands rõhus oma meeste heale mängule.

“Teadsime, et peame kindlasti esimese geimi võitma, muidu on lood hapud. Andsin meestele käsu serviga riskida ja suruda teie omad võrgust nii kaugele, et nad esimest tempot kasutada ei saaks,” rääkis Gerbrands.

Korraks tärkas lootus

Avageimis rebisid hollandlased ette 16:11. Pärnu mängijad ei saanud serve korralikult kätte, Meresaare ründelöögid ei jäänud maha, Pajusalu hilines pidevalt blokki.

Eeskätt tänu selles kohtumises hiilgavalt esinenud Apeldoorni jaapanlasest libero Go Urano kaitsetööle said Hollandi nurgaründajad ideaalseid tõsteid maha põmmutada.

Geimi lõpus, kui kolm korda töötas blokk, tärkas korraks Pärnu lootus. Jõuti järele 22:23 ja 23:24, aga siis eksisid Eida ja Austris Stals taas kaitses.

Teine geim oli ülimalt põnev ja närvesööv. Pärnu rebis ette 8:5, aga siis tehti paar kergemat sorti viga ja seis oli 8:8.

Pärnu juhtis punkti või kahega seisuni 15:13, edaspidi ei olnud vahe kordagi üle ühe silma ja mängu jätkus, kuniks Ilmars Balodis 34:32 võidu vormistas.

Kui teine geim sisendas lootust, et Pärnu sai oma mängukindluse kätte, siis kolmandas geimis kustus see kiiresti.

Pärnakail ei õnnestunud suurt miski: Raimo Pajusalu eksis servidel, Meresaar põrutas blokki, vastase serv võeti vastu nii kehvalt, et Avo Keelel oli sellest raske korralikku tõstet välja nõiduda.

Kindlalt mänginud hollandlased võitsid 25:16. See tähendas, et kodus saadud kaheksapunktisest edust oli saanud miinus üks ja eurosarja poolfinaali saamine muutus vägagi problemaatiliseks.

Neljandas geimis jätkus Pärnut seisuni 10:10. Siis ründas Meresaar blokki, Stals sai sõnavõtu eest kollase kaardi, Balodis tegi servivea ja Eida lõi blokki ning seis oli 11:16. Ei aidanud ka Eida asemel Kristjan Õuekallase mängutulek, geim läks 21:25, mäng 1:3. Eurolootused purunesid.

“Meie kõige rohkem makstud leegionär vedas alt,” oli Keel tige.

“Pika hooaja kaks viimast mängu läksid mul aia taha. Olen enda peale väga vihane,” ei hakanud Eida sõrmega näitama, et parim päev polnud kaitses ka kaasmaalasel Stalsil ning oma tasemega võrreldes mängisid kehvasti Pajusalu ja Meresaar.

Ilu ei kesta igavesti

“Me oleme võidu üle väga rõõmsad, sest teil on hea meeskond, kelle mänge me videost tõsiselt uurisime ja ometi Pärnus vaid õnnega pooleks ehmatusega pääsesime,” kiitis hollandlaste treener Gerbrands viisakalt pärnakaid. “Me polnud oma saalis ühtki euromängu kaotanud ja ei saanud tava tänagi rikkuda.”

Viimasest mängust ja väljalangemisest on meie võrkpallisõbral loomulikult väga kahju, aga loogiline ju on, et ilu ei kesta igavesti, ükskord tuleb pill ikkagi. See väide ei lükka ümber spekulatsiooni: võitnuks Pärnu kodus hollandlasi 3:0, läinuks edaspidi arvatavasti kergemaks ja tekkinuks elu shanss eurosari koguni võita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles