Põhjamaised harfid toovad kevade

Silja Joon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 14.30 algab Pärnu Kunstide majas kaheksas rahvusvaheline kandlefestival, kus osaleb ligi poolsada elukutselist kandlemängijat, nende hulgas Eesti tippkanneldajad Els Roode, Kristi Mühlig ja Tuule Kann.

Pärnumaa ainus kandleõpetaja Tiit Erm ütles, et tegemist pole rahvapillimängijate kokkutulekuga. “See pole rahvamuusikaüritus,” selgitas ta. “Sageli peetakse kannelt rahvapilliks, üldsus ei tea, et professionaalsed kandlemängijad esitavad kromaatilisel pillil klassikat.”

Festivali eesmärk on tutvustada professionaalset kandlemuusikat. Tasuta kontserdid algavad täna kell 19.30 Tervise sanatooriumis ning homme kell 16 Kuninga tänava põhikooli saalis. Peale eesti autorite loomingu kõlavad Pärnus Bachi, Händeli ja Mozarti palad, mis on töödeldud kandlel esitamiseks. Kõrvuti kontsertidega toimub seminar, kus käsitletakse kandle algõpetust.

Festivalile saabuvad kandletudengid koos juhendajatega Riia, Kaunase ja Vilniuse ning Helsingi Sibeliuse akadeemiast. Samuti osalevad pühapäevani kestval muusikapeol Tallinna Georg Otsa nimelise muusikakooli õpilased ning Eesti muusikakoolide parimate kandlemängijate orkester. Ühendorkester tuleb kokku esimest korda.

Erm korraldab riigi ainsat kandlefestivali Pärnus üle aasta. Tal endal on praegu seitse õpilast ning õpetaja ootab pikisilmi, et mõni neist tema tööd jätkaks.

Eestis saab kannelt õppida 15 muusikakoolis ning sellest õppeaastast muusikaakadeemiaski. “Seni pidid meie kanneldajad kõrghariduse saamiseks minema õppima Soome või Leetu, seepärast on kandle eriala tulek Eesti kõrgkooli suur läbimurre,” kinnitas Erm.

Miks ei korralda Erm festivali aga suvises Pärnus? Kandleõpetaja meelest piisab suvel siin üritusi niigi. “Praegu valitseb looduses vaikelu enne kevadist ärkamist ning kannel on kammerpill, mis selle ajahetke kenasti helisema paneb,” ütles Erm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles