Pärnu: Pargi tänava ainsas majas on alati olnud kool

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pargi tänava ainus maja on 1881. aastal ehitatud punastest tellistest koolihoone, kus on asunud nii kreis-, linna- kui kõrgem algkool.

1918. aasta märtsis kolis sinna Pärnu II õpetajate ühingu asutatud erakaubanduskool, mis varem oli tegutsenud Pärnu Eesti kooliseltsi majas.

Erakooli ajajärk lõppes 1919. aastal, mil kooli hakkas haldama Pärnu linnavalitsus. Mitu aastat töötasid kooli juures kommertskooli klassid ja kool ise kandis Pärnu ühisreaalkooli nime.

1923. aastal pöördus Pärnu maakonnavalitsus Pärnu linnavalitsuse poole ettepanekuga anda kool üle maakonnale, sest seal polevat ühtki keskkooli ega sellele vastavat kutsekooli.

Linn ei olnud nõus, kuid maakond ei jätnud jonni ja pöördus haridusministeeriumi poole. Valitsuse otsusega antigi Pargi tänava koolimaja maakonnale.

Linn ei jäänud vastust võlgu ja loovutas kõik linnale kuulunud kaubanduskooli õppevahendid ja varanduse Pärnu õhtukeskkoolile. Maakonna kaubanduskool pidi alustama tühjalt kohalt.

1925-26 valmis maakonna kulul kooli juurdeehitus.

Uue haldajaga tegi kool edusamme ja kujunes Pärnumaal mainekaks õppeasutuseks.

1943. aastal paigutati majja Saksa sõjaväe laatsaret. 23. septembril 1944 hoone kas süüdati või süttis ning oli varemetes 1940. aastate lõpuni.

Pärast maja taastamist õppetöö jätkus.

Pargi tänava koolihoones on alati jagatud kutseharidust, kuigi silt peaukse kõrval on muutunud: ehituskool nr 20, Pärnu linna kutsekool nr 13, Pärnu kutsekeskkool ja Pärnu kutseõppekeskus.

Linna hiljutine otsus näeb ette kutseõppekeskuse viimise Niidupargi gümnaasiumi hoonesse. Koolihariduse jagamisele Pargi tänava majas võib tulla lõpp.

Olaf Esna

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles