Pimedate ühing rõõmustab remonditud maja üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu pimedate ühingu liikmed kogunesid oma värvilõhnalisse majja ja tundsid rõõmu nii vastvalminud remondi kui maailmaga suhelda aitava kalli häälarvuti üle.

EAS Regionaalarengu Agentuurist ja hasartmängumaksust laekunud raha eest korrastas ühing Riia maantee 11 parema hoonetiiva ja ostis pea 25 000 krooni maksva hääletoetusprogrammiga arvuti, mis võimaldab nägemispuudega inimesel kasutada internetti ja tekstitöötlusprogramme.

“Arvuti teeb igapäevaelu mitu korda lihtsamaks, kuna programmi on võimalik panna näiteks internetist ajalehte ette lugema,” selgitas Lääne-Eesti pimedate ühingu esimees Juta Adams, kes varem pidi arvutiga töötades ekraani luubiga uurima. Ühingul on lugemisteleviisorgi, mille abil puudega inimene saab sirvida ajakirju ja raamatuid.

Maja remondiga alustas läinud aasta sügisel: ruumid said uue siseviimistluse, ehitati korralikud tualetid, vahetati hoone katus ja korrastati välisilme.

“Seda, mis siin enne oli, võib nimetada rohkem kui õudseks, katus laskis läbi ja majaümbrus oli kohutav,” kirjeldas Adams.

Naine rääkis, et räämas majale ei julgenud ta ühingu nimesiltigi peale panna, värskelt värvitud hoonele plaanib ta selle aga esimesel võimalusel ära tellida.

Pimedate ühingu Pärnu osakonna esimehe Piret Ermeli jutu järgi on nägemispuudega inimestele kogunemiskohta vaja eelkõige selleks, et nad pääseksid kodunt välja ja saaksid suhelda.

Riia maantee majas saab mängida spetsiaalselt pimedatele mõeldud kabet ja malet, kasutada arvutit, on heliraamatukogu. Päevas külastab keskust ligikaudu kümmekond inimest, kuid Ermel loodab selle arvu suurenemist.

“Meie missioon on saada toast välja võimalikult palju inimesi, kaasata enda tegemistesse maarahvast ja pakkuda mitmekülgset ajaveetmist,” tähendas Ermel. Ta julgustas kõiki ühingusse sisse astuma ja juttu puhuma.

“Arenguruumi on tohutult ja teha veel palju, kuid praegu oleme rahul sellega, mis olemas,” kinnitas Adams. Ta avaldas lootust, et edaspidi saab korda hoone teine tiibki ja sinna rajatakse puuetega inimeste päevakeskus.

Täna koguneb pimedate ühingus klubi Elurõõm, kuid järelejäänud juulikuu ühingurahvas puhkab, et suve lõpust hoogsalt tegevust jätkata.

Anniki Leppik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles