Venda Sõelsepp oskab siseneda lapse maailma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lastekirjanik Venda Sõelsepp on osanud siseneda lapse maailma, samastades ennast väikese lugejaga. Mäletan end väikese tüdrukuna sirvimas luulekogu “Kutt kiisupoeg”, ja proosakogu “Targasti tehtud” saatis mind läbi lapsepõlve.

Dramatiseerisime kord jutu “Kuidas kurgil jäi kurk haigeks”. Tabasime jutu sõnademängu ja meie meelest oli see ülimalt naljakas. Lapsepõlves loetud raamatud mõjutavad meid ikka veel ja toovad ajahämarustest esile aistingud, mida toona tundsime.

See muudab meid hellaks ja järsku tahame olla puhtamad ja paremad. Küllap see ongi hea raamatu missioon. Küsimusele, kust tulevad ideed, vastab kirjanik, et oluline on elada lahtiste silmadega. See välistab pealiskaudse ellusuhtumise.

Kirjaniku lastelugude tegelasteks on tavaliselt loomad ja linnud, lisaks ka õpetlik iva. “Kust muidu lapsed õpivad,” arvab kirjanik ise. Nõukogude ajal, kui oli tore komme korraldada kohtumisõhtuid kirjanikega, oli Sõelsepp koolides oodatud, nädala eest oli ta esimene külaline uue kunsti muuseumi tänavuste kirjandusõhtute sarjas.

Tänavu 80aastaseks saanud Sõelsepp sündis Haapsalus, kus pärast gümnaasiumi lõpetamist töötas ajalehes Lääne Sõna ajakirjaniku, hiljem peatoimetajana. 1944. aastal arreteeriti ta rahvuslike kirjutiste pärast.

Kaheksa aastat veetis kirjanik Siberi vangilaagrites ja neli aastat oli asumisel. 1956 naasis ta kodumaale, kuid ei saanud tegelda kirjutamisega, sest oli “poliitiliselt ebaküps”. 1959. aastast elab Venda Sõelsepp Pärnus.

Rasked aastad Siberis on jätnud jälje kirjaniku elule ja loomingule. Vangilaagrites kirjutatud laagri- ja asumisluule on koondatud kogusse “Narilaulud” (1993), Haapsalu ajalehes on ilmunud ka tema vangilaagri memuaarid. Hoolimata raskest elust, on tema lastele kirjutatud lood eriliselt helged.

Sõelsepa lastele kirjutatud proosaraamat “Targasti tehtud” on tõlgitud saksa, vene ja taani keelde. Kirjanikku austati 1996. aastal Pärnu vapimärgi ja 1998. aastal Jannseni preemiaga. 2003 andis president Arnold Rüütel Sõelsepale Valgetähe medali kirjandusliku tegevuse ja vabadusvõitluse eest.

Huvitav on teada, et 70ndate keskel esindas värsiraamat “Kutt kiisupoeg” Montreali maailmanäitusel NSV Liidu lastekirjandust koos Ellen Niidu ja Kornei Tshukovski teostega.

5. detsembrini oodatakse uue kunsti muuseumi Venda Sõelsepa raamatute põhjal joonistatud pilte, et üles panna näitus. Parimaid joonistajaid premeeritakse raamatutega. Muuseumi kirjandusõhtud jätkuvad täna kell 18, mil lugejate ja austajatega tuleb kohtuma kirjanik ja stsenarist Kerttu Rakke.

Merle Omler

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles