Kuus valda ühinesid Pärnu lahe partnerluskogusse

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Eile kohtusid Audru vallamajas kuue valla esindajad, et moodustada soomlaste eeskujul ühine organisatsioon maaelu elavdamiseks Euroopa Liidu programmide toetusrahaga.

Mõtte üks ärgitajaid on Audru vallavolikogu liige, Jõõpre põhikooli direktor Mati Sutt. Esimesel arutelul osales ka “Leader +” töökava eestvedaja Paavo Mattila Soome Vaasa läänist.

Sealt jääb Audru, Häädemeeste, Tahkuranna, Tõstamaa, Varbla ja Koonga valla ühistegevust toetama kuus omavalitsust.

Eesmärk on “Leader +” programmi kaudu koolitada kohalikke inimesi ja korraldada neile silmaringi avardavaid õppereise.

Suti jutu järgi on Jõõpre põhikooli, Pärnu õpilasmalev ja Vaasa lääni vahel arendatud “Leader +” põhimõtete alusel tegevust neli aastat, Soomes on kõnealune programm toiminud 1995. aastast.

Audrus õla alla saanud kohalikke omavalitsusi, ärisektorit ja mittetulundusühinguid ühendav partnerluskogu on esimene omasugune Eestis, ütles Sutt.

Audru vallavanem Rein Talisoo rääkis, et Pärnu lahe partnerluskogusse ühines kuues vallas tegutsevad 46 mittetulundus- ja äriühingut. “Ühtegi konkreetset ühisprojekti veel käsil ei ole,” mainis ta.

MTÜ Pärnu lahe partnerluskogu põhikirja koostamisel oli abiks Pärnumaa Kodukandi juht Krista Habakukk. “Tegemist on laiapõhjalise, piirkonna konkurentsivõimet suurendava ühendusega,” kinnitas Habakukk.

Tõstamaa vallavanem Toomas Rõhu märkis, et liitumine ühistegevuseks oli möödapääsmatu, sest kõnealuse töökava piirkonnas peab elama vähemalt 10 000 inimest. “Siis on piirkond võimeline “Leader +” programmi raha taotlema,” ütles Rõhu.

“Pärnu lahe partnerluskogu on esimene organisatsioon Pärnumaal, kus on esindatud võrdselt kohalik omavalitsus, mittetulundusühingud ja ettevõtjad, igaüks ühe kolmandikuga,” selgitas Pärnu maavalitsuse välisprojektide spetsialist, euroinfo nõunik Kersti Liiva. “Koos asutakse tegutsema, et taotleda raha Euroopa Liidu tõukefondiest, mitte ainult Leader-programmist.”

Sutt kui merepiiri pidi seotud valdade koostööks ühinemise ärgitaja rääkis, et eile otsustati sõita esimesele õppereisile Soome ja seda juba töökavast tuge saanutena. Pärnu lahe partnerluskogu kokkusaamis- ja kontaktkohaks jääb Audru.

Tagasi üles