Lõpumängus langeti võideldes

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ESS Falck Pärnu võrkpallimeeskond kaotas Prantsusmaal Euroopa meistrite liiga viimase alagrupimängu Toursile 0:3, kuid esitas treenerite arvates hooaja parima partii.

Pärnakad kaotasid 15kraadise kevadega üllatanud Toursis avageimi 22:25, teise 15:25 ja kolmanda geimi 21:25 ning lõpetasid eurosarja kuue kaotusega, geimide suhtega 1:18 ja viimase kohaga.

Pärnu alagrupist sai esialgsetel andmetel kaheksandikfinaali vaid Tours, sest ülivõimas Odintsovo kaotas viimases voorus Friedrichshafenile ühe saatusliku geimi ja 3:1 võidust venelastele edasipääsuks ei piisanud.

Mäng hea publiku ees

Võrkpall on 200 000 elanikuga Toursis spordiala number üks. Ja kohalik klubi on Prantsusmaa meistrivõistluste liider Tourcoingu, Cannes’i ning pearivaali Pariisi meeskondade ees. Sestap osteti pärnakate mängule pileteid juba eelmüügist ning bussist väljunud külalisi võtsid vastu prozhektorid ja telekaamerad. Võistlusele tuli vanasse, kuid võrkpalluritele mugavasse halli 2800 inimest ja publiku kaasaelamine oli eestlastele senikogematu.

“Nii asjatundlikult ja temperamentselt kaasaelava rahva ees on lust mängida,” ütles pärnakate sidemängija Veiko Lember. “Meie publik on tuimem.”

Üks pealtvaataja, kelle tervis pingele vastu ei pidanud, viidi saalist kanderaamil. Teise seltskonna, kes loopis pärnakaid märja tualettpaberiga, kõrvaldasid otsustavalt turvamehed. Aga tooni andis muidugi laulev ja transparente lehvitav enamus.

Pärnul alustasid Avo Keel, Argo Meresaar, Raimo Pajusalu, Marek Pihlak, Jaanus Nõmmsalu, Kristjan Õuekallas ja libero Aivis Eida, kindlasti 3:0 võitu vajanud Tours pani vastu oma kuulsa põhikuuiku eesotsas maailma parimate sekka kuuluvate tõstja Loic de Kergret’ ja libero Hubert Henno ning võimsa bulgaarlasest ründaja Vladimir Nikoloviga. Ehk samad mehed, kes eestlastel Tallinnas vastuhaku eos lõpetasid.

Nüüd olid platsil võrdsed vastased. Prantslased võtsid küll oma punktid, kuid hästi töötas ka eestlaste blokk, kartmatult lõid Meresaar ja esimese tempo mehed Pajusalu ning Pihlak, üle tüki aja tegutses servi vastuvõtul ja kaitses kindlalt Eida. Pärnu juhtis veel 20:19, aga siis läks peamiselt Nõmmsalu eksimuste järel ära kolm punkti ning kogenud vastane võttis geimi. Ometi oli see lahing, mitte hädatapp või vormistamine.

Üheksa serviviga

Pärnu võitles kaitses ja blokis hoolsalt teiseski geimis ja seisul 10:11 tabas allakirjutanu end mõttelt, et nii pikalt ei ole meistrite seas veel kordagi sadulas oldud. Siis aga nägime, mis maksab tänapäeva võrkpallis palling. Pärnul kogunes selle geimi lõpuks koguni üheksa serviviga, samal ajal said prantslased otse servist kuus punkti ja nii ei ole mõtet rääkida Meresaare või Pajusalu õnnestumistest ning Karl Järvekülje julgest mängutulekust. Geim Toursile 25:15.

Pärnakate auks tuleb öelda, et kaotada ei olnud neil enam midagi, peale Nõmmsalu keegi kätt väristama ei hakanud ja kolmandas geimis jätkus nauditav heitlus. Nikolovi pommservid tegid küll vahepeal pahandust, aga ohtlik oli ka Pajusalu palling, end leidis rünnakul Õuekallas, kindlalt tegutses Eida, Keelt asendas õnnestunult Lember. Pärnu murdus alles seisul 21:23, kui oma kunsti näitas prantslaste sidemängija ja Sirelpuu viimane rünnak napilt auti maandus.

“Meie parim oli Pajusalu,” ütles pärnakate treener Pasi Rautio. “Kuulsin Raimot ülistavaid hinnanguid ka prantslastelt.”

Toursi meeskonna üks liidreid Tuomas Sammelvuo ütles, et pärnakad tegid kõvale servile panustades õigesti ja 3:0 võit ei tulnud kergelt.

“Oleme palju mänginud ja väsinud, seepärast ei tekkinud õiget mängurütmi, aga Pärnu mängis ka Toursis meie vastu paremini kui Tallinnas,” ütles Sammelvuo. “Pane kindlasti kirja, et soovin Eesti ja Pärnu palluritele edu tulevikus.”

Must lammas Nõmmsalu

Kui kõik Pärnu meeskonna ülejäänud liikmed tegutsesid viimases euromängus tasemel, siis Nõmmsalu kukkus selgelt ansamblist välja. Statistika näitab, et plussi jäid Meresaar (+9), Pajusalu (+5), Pihlak ja Sirelpuu, nurgaründaja Nõmmsalu nime taga ilutseb aga -8.

“Hüpe oli kõrge ja tunne hea, ma tõesti ei oska ebaõnnestumist põhjendada,” laiutas Nõmmsalu mängu järel käsi.

“Kui teise geimi servivigu ja Nõmmsalu ärakukkumist mitte arvestada, oli see meie parim mäng meistrite liigas,” ütles Pärnu võrkpalliklubi president Aivar Pärna. “Me jäime küll viimaseks, aga ikkagi loen sarja minekut vajalikuks, sest tundsime omal nahal, kuidas tippvõrkpalli mängitakse.”

Pärna ei osanud põhjendada, miks tublisti tõstetud palkadega pallurid mullusest kehvemini mängisid, ta ei mõista, kuidas saab korraga olla meeskonna kogu põhikoosseis vigastatud.

“Nõmmsalu peab peeglisse vaatama ja oma tulevikku tõsiselt kaaluma,” ütles Pärna. “Ta peab aru saama, et teda vaadatakse täna juba kui endist väga andekat võrkpallurit.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles