Pärnu: Rüütli tänav 45 ehk söökla nr 2.

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seda hoonet vaadates ei saa arugi, et ta on ehitatud kahes järgus. Vanem osa (arhitekt Boris von Bock) ehitati 19. sajandi lõpul Pärnu Rüütli ja Hommiku tänava nurgale ja pidi algul olema elamu.

Seejärel ehitati uuem osa piki Rüütlit Ringi tänavani (arhitekt Hugo von Wolffeldt) juba ärihoonena. Teisel korrusel oli hotell Bristol. Ristiisadel mõlkus meeles ilmselt samanimeline Inglise sadamalinn. Selle valdkonna ristijamehi pole kunagi saanud kahtlustada fantaasiarikkuses, kui ikka meelde tuletada: restoran Tallinn, kohvik Moskva, söökla Riia. Hotellis oli reklaami kohaselt 14 numbrituba.

21. novembril 1918 jõudis Pärnusse kindral A. Tõnissonilt 6. polgu formeerimiseks käsu saanud alampolkovnik J. Puskar, hõivas ühe Bristoli numbritubadest ja asus käsku täitma. Polgu esimesed sõdurid Mihkel Martson, Peeter Sossi ja Aleksander Sauga ilmusidki samasse polguülema käsutusse. Hiljem kolis polgu staap Suur-Posti tänavale.

Nõukogude ajal nimetati hotell võõrastemajaks Kalev. Lõpuks asus seal Pärnu toitlustustrusti kontor.

Maja alumisel korrusel kaubeldi. Tsaari ajal Kr. Mikk, hiljem O. Mikk (grammofonid, jalgrattad ja õmblusmasinad) ning G. Abras (kõiksugu majatarbed ja luksusasjad).

Alumisel korrusel asus hotelliga samanimeline restoran. Bristoli nime järgi seda maja tuntigi, olgugi et restorani nimi oli Baltika ja seejärel Perona. Koht oli üks Pärnu populaarseimaid, shveitseri ja riietehoiuga.

Kaupluste asemel oli Nõukogude ajal söökla nr 2. Kes meist poleks seal käinud, isegi siis, kui söökla nimi oli Kalev.

Tänapäeval on hotell ja restoran vana nime tagasi saanud ja esimesel korrusel asuvad taas kauplused ning kasiino.

Olaf Esna

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles