Jaanson läks Ameerikasse tülitujus

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna taas Ameerikasse olümpiaks harjutama sõitev sõudmise eksmaailmameister Jüri Jaanson jättis endast maha oma koduklubi SK Pärnut süüdistava avalduse ja seletuskirja, kus nõuab klubilt 20 000 krooni ning ähvardab vastasel juhul lahkuda.

Tüliõunaks on firma Filipp ühepaat, mis Jaansonile kasutamiseks sponsorite ABB 20 000 ja Pärnu linna 50 000 krooniga Sydney olümpia eel osteti ning mille mahamüümisel sõudeklubi Pärnu oma viiendaks olümpiaks valmistuvale Jaansonile käe ette pani.

Paat on olnud vahelduvalt sõudeliidu ja SK Pärnu bilansis.

Tüli tekkis sellest, et Jaanson peab ABBd mitte sõudeliidu, vaid oma erasponsoriks ja arvab, et võib paadiga omatahtsi opereerida.

Need, kellel lasub paadi eest materiaalne vastutus, on teisel arvamusel.

Jaansoni paat anti Jämsale

Kõigele krooniks otsustas sõudeklubi Pärnu juhatus 25. jaanuaril Jaansonilt, kes nagunii Filippi paadifirma taas mainekama Empacheri vastu on vahetanud, jutuksoleva Filippi ära võtta ja anda kasutada samuti Ateena olümpiaks treenivale Andrei Jämsale.

Jaanson leiab, et koduklubi on teda solvanud, valesti käitunud ja talle liiga teinud, ning on oma Eesti sõudeliidule adresseeritud avalduses terav.

“SK Pärnu juhtkond pole kunagi pidanud vajalikuks tunda huvi minu sportliku edenemise vastu, pigem on SK Pärnus valitsev suhtumine halvendanud seda. On näha, et vana juhataja ja uue juhatusega jätkab SK Pärnu samas vaimus. Tulenevalt ülaltoodust palun nõuda SK Pärnult välja 20 000 krooni Filippi eest. Nimetatud summat palun võimaldada mul kasutada uue paadi ostu sissemakseks,” kirjutab Jaanson oma avalduses.

Seletuskirjas sõudeliidule läheb Jaanson veel kaugemale: “Klubis valitseb pingeline, spordi- ja suhtlusvaenulik õhkkond, minu koostöö klubiga on tehtud sisuliselt võimatuks… minust on SK Pärnu aktiivse liikmeskonna seas kujundatud ettekujutus kui paadunud aferistist ja vargast, kelle ainus huvi on kõikvõimalikke rahalisi ja materiaalseid vahendeid oma tasku kombineerida… antud olukorras pole välistatud minu lahkumine sõudeklubist Pärnu.”

Jaansonil oli Filippi äravõtmiseni kasutada kolm ühepaati: lisaks tüliõunale veel 1992. aasta Empacher ja samalt firmalt Jaansonile mullu tasuta kasutada antud paat.

Sõudeklubi Pärnu juhataja Arvo Loorits väidab, et ei ole eales tahtnud Jaansonile mingit käkki keerata, aga on klubi vara eest vastutav ja seepärast solvab teda korüfee väide, nagu oleks just tema olukorra pingestaja.

Klubi juhataja näeb asja teisest vinklist

“Tüli põhjus peitub selles, et Jaanson peab paate justkui enda omandiks. Tema palvel kanti Filippi paat mullu kevadel selleks, et SK Pärnu seda teistele kasutada ei annaks, sõudeliidu bilanssi,” meenutas Loorits. “Siis tekkis tal idee paat uue ostmiseks maha müüa, aga sõudeliit ei lubanud. Põhjus: siis lastaks pall veerema, narvakad ja teisedki võiksid hakata kontrollimatult varaga kombineerima. Jüri järgmine palve oli kanda Filipp SK Pärnusse tagasi, et klubi kaudu müüki toimetada.”

Loorits meenutab, kuidas Jaanson mullu Milanosse MMile minnes temale üllatuseks põhipaat Empacheri kõrvale ka müügiks mõeldud Filippi treilerile sidus ja kõvasti solvus, kui talle öeldi, et nii asjad ikka ei käi. Klubi juhataja oli igaks juhuks sunnitud kontakteeruma koguni tolliga, et kindel olla, kas klubi arvel olevad paadid ikka mõlemad MMilt koju jõuavad.

“Praegune vastuolu ja see, et Jaanson nüüd Ameerikasse minnes meil selle paadi p…e käskis pista, on tegelikult asjatu emotsioon,” arvas Loorits. “Keegi ei puutu enne olümpia lõppu Jaansoni käes olevat Empacherit. Ja pealegi on ta nii hinnas mees, et saab mais valida Empacheri firmast endale kasutamiseks veel ühe paadi. Tal on paate piisavalt. Filippi müügil ei olnud muid eesmärke kui raha teenida.”

Peatreener kurdab rahanappust

Eesti sõudekoondise peatreener ja Jaansoni kauaaegne omakasupüüdmatu abistaja Jaan Tults väitis, et sõudeliit ega sõudeklubi Pärnu ei ole Jaansonil paati müümast keeldudes valesti talitanud.

“Jaanson, kes on oma tulemustega kuuritäie inventari välja sõitnud, käsitles paati kui oma töövahendit,” tõlgendas Tults. “Ega Jüri mõte müüa Filipp maha ja osta seni vaid kasutada olev Empacher välja olnud ju vale. Või müüa paat maha ja saada olümpiaks nii nappivat ettevalmistusraha. Veidi viltu mõtleb ta aga siis, kui peab ABBd Eesti sõudmise või sõudeliidu asemel oma erasponsoriks. Nii või naa, paate Jüril on, lahingu järel ei ole mõtet vehelda.”

Tultsi sõnul on võimalik lahendus selles, et Pärnu linn paneb nagu Sydney olümpia eel neljale Ateena pileti teeninud sõudjale tõhusalt õla alla.

“Sõudeliidu rahapuudus on suur. Neljapaadimehi on vaja toetada paadi ostmisel, eriprojekti järgi valmistuvat Jaansonit ja Jämsat korraliku summaga, tuge vajavad ka olümpiale kandideerida võivad Jaan Laos ja Alvar Räägel,” pani Tults ette. “Mullu toetas Pärnu linn Gerd Kanterit ja Moonika Aavat 60 000 ja 30 000 krooniga, sõudjaid ei tohiks madalamalt hinnata.”

Ateena olümpia avapeoni on jäänud kuus kuud ja kaks päeva. Sportlaste ja nende abiliste peateemaks peaks vist olema juba midagi muud kui omavaheline kaklemine. Kas ei ole tunda kõrbelõhna?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles