Pärnu väike kunstnike maja

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Graafik Ida-Emilie Adamson sündis 18. märtsil 1899 Pärnus. Ta oli kunstnik Pauline Elfriede Leps-Estami õde.

Adamson õppis Pärnu tütarlaste gümnaasiumis, mille lõpetas 1917. Õppis klaveri erialal Tartu kõrgemas muusikakoolis ja töötas samas klaveriõpetajana kuni 1944. aastani. 1927-1932 käis Tartu Pallase kunstikoolis, sealhulgas 1931-1932 A. Vabbe meistriateljees.

1944 lahkus Adamson Eestist. Elas algul Saksamaal, 1949. aastast Kanadas ja USAs.

Kunstnikuna viljeles Adamson vabagraafikat.

Paguluses tehtud töödest on täiuslikumad, tehniliselt meisterlikumad tema sürrealistlikud pliiatsi- ja tushijoonistused. Adamsoni viimased eluaastad möödusid Los Angeleses, ta suri 1989. aastal. Kunstnik Ida-Emilie Adamsoni (Estami) sünnilinnas Pärnus elasid tema õde, kunstnik Pauline-Elfriede Leps-Estam ja tema kunstnikust abikaasa Erich Leps nende vanemate majas. Estamite maja oli tuntud kunstnike majana.

Enne Eestist lahkumist otsustasid Lepsid oma loomingu viia kindlamasse kohta. Pakkisid kunstiteosed kastidesse ja viisid need Elevandi tänaval asunud muuseumisse lootuses, et need seal paremini säilivad, sest vana puidust maja polnud nii kindel.

Kahjuks tahtis saatus teisiti. Suur kivist muuseumihoone hävis ja koos sellega kogu sinna viidud vara. Samal ajal püsib siiani väike puumaja Suur-Posti 11.

Kümme aastat tagasi külastas Pärnut kunstnikepaar Lepside poeg Ants Arno Leps, kes töötas tol ajal California Northridge ülikooli raadio, televisiooni ja filmi osakonna professorina, et ajada emale tagastatud sünnimaja vormistamise asju.

Ta tegi ettepaneku, et kingib selle linnale, kui sellest saab tulevikus jälle kunstnike maja - Pärnu muuseumi filiaal, kus oleks ateljee ja kuhu saadaks ta kunstnike Lepside kogu loomingu, kunstiraamatud ja ateljee sisustuse. Ühtlasi oli Ants Arno Leps nõus ettevõtmist rahaliselt toetama.

Kümne aasta jooksul pole ettepaneku elluviimisest midagi kuulda olnud.

Silvia Sarv

Tagasi üles