Pärnu: Tallinna-Posti maantee ehk Jannseni tänav.

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Praegu on Pärnus ainus tänav, mida poolitab puudega palistatud kõnnitee, Tammsaare puiestee. Kunagi oli selline Tallinna-Posti maantee, mida nüüd tuntakse Jannseni tänava nime all.

Teekond Tallinna algaski pärast nahksilla ületamist vasakpöördega Jänesselja tänavalt mööda Tallinna-Posti maanteed Sauga jõeni, siis üle silla piki Kuressaare maanteed, seejärel parempööre Nurme viivale teele ja alles sealt võeti suund Tallinnale.

Kui palju sinna võõra kubermangu pealinna asja oligi? Post küll liikus, kuid Pärnu pealinn oli ikka Riia.

Postivedu mööda Ülejõe peatänavat lõppes 1906. aasta paiku, kui Nurme jõele paigaldati Eesti esimene ja ainus teraskaarfermidega maanteesild.

Fotol nähtava väljanägemise sai Tallinna-Posti maantee pärast 1908. aastat, kui tänava keskele rajati kõnnitee, mille veerde istutati saared ja paigaldati istepingid. Rahvas hakkas seda kutsuma Saare alleeks. Sõidutee sillutati munakividega.

1924. aastal, kui Ülejõe koolimaja seinale kinnitati Johann Voldemar Jannseni ja tema tütre Lydia Koidula mälestuseks memoriaaltahvel, ristiti tänav Jannseni tänavaks.

1952. aastal sai Jannseni tänavast Silla tänav ja kui Jannseni teeneid taas hindama hakati, taastati vana nimi 1982. aastal.

Olgu muuga, kuidas on, kuid Eesti pidev ajakirjandus sai ikkagi alguse sel tänaval, sest ligi seitse aastat kirjutati lehte kokku majas nr 39.

Fotol remonditakse Jannseni tänava sillutist möödunud sajandi kahekümnendail aastail. Vasakul pool näha olevad hooned põletati maha 1944. aasta septembris, kui majja tulid mehed, kes ütlesid, et on Niederländer’id (hollandlased), jagasid lastele shokolaadi ja panid maja põlema. Enne käskisid veel asjad välja kanda. Tänava vasakpoolne ja osa parempoolsest hoonestusest hävis, kannatada sai mõni saargi.

See, mida poole tänava hoonete mahapõletamine strateegiliselt või taktikaliselt andis, on enam kui küsitav. Pigem oli see lollus või provokatsioon.

Allee Jannseni tänava keskelt kaotati aastail 1974-1978, kui tänava keskele peideti maasse kanalisatsioonitorustik.

Olaf Esna

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles