Juhtkiri: Tuuleusulised

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Kuu lõpuks jõutakse Pärnumaal tuuleenergeetika teemaplaneeringu lähteseisukohtade ja keskkonnamõjude hindamise esimese tutvustamiseni.


Ajal, kui keskkonda saastavat põlevkivienergeetikat piiratakse, tuleb otsida ja leida alternatiive, kuidas tulevikus Eesti elanike energiavajadust rahuldada.



Tuumaenergeetika plaanid on juba kohanud vihast vastuseisu. Tuulejõu ärakasutamise pooldajad püüavad oma rida ajada tasa ja targu, et kohalikke ja avalikku arvamust mitte turri ajada.



Saare-, Hiiu-, Lääne- ja Pärnumaa tunduvad tuuleenergeetika arendamise seisukohalt kõige paljutõotavamad. Sellest ühine teemaplaneeringki.



Kuigi Skandinaavias on paljud meist näinud pöörlevate tiivikutega tuuleparke, pole Eesti inimeste tuuleenergiaalane teadmistepagas kuigi mahukas.



Konservatiivse eestlase esimene reaktsioon on kõigele tundmatule vastu seista.



Me ei tea suurt midagi, kuidas tuulikud meie elukeskkonna kvaliteeti võivad mõjutada, aga pimesi protesti avaldada pole samuti mõtet.



Pärnu Postimehe arvates aetakse nelja maakonna ühist teemaplaneeringut koostades asja vähemalt õigest otsast. Pärnu maavalitsuse tuuleusulise arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Heiki Mägi sõnum on ju õige: tehkem piirangute planeeringu asemel võimaluste planeering. Mida rohkem on osalisi, seda vähem leidub hiljem vastalisi.



Tuuleparkidele kohti valides peaks silmas pidama sedagi, milliseks kujuneb uue energialiigi maksumus. Keskkonnasõbralikkusega võrdselt tähtis on see, et tulevikus läheks selline energia meile maksma mõõduka, rahakotisõbraliku hinna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles