Seederi eksnõunik astub kohtu ette aprilli alguses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Oppar Audru vallavalitsuses kalakasvatuse rajamisega seotud plaane selgitamas.
Alar Oppar Audru vallavalitsuses kalakasvatuse rajamisega seotud plaane selgitamas. Foto: Ants Liigus

Pistisesüüdistuse saanud põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi endisel poliitilisel nõunikul Alar Opparil, Taani kalaärimehel Thorben Gronkjaer Nielsenil ja viimasega seotud juriidilisel isikul tuleb kohtu ette astuda aprilli alguses.


Harju maakohtus toimub eelistung 5. aprillil, kus menetluspooled saavad esitada protsessi juhtima hakkavale kohtunik Sten Linnule taotlusi ning pannakse paika protsessi algusaeg.



Riigiprokuratuur süüdistab Opparit ärimees Nielseni ja OÜ FjordFresh Holdingu huvides mõjuvõimuga kauplemises ning Nielsenilt ja tema firmalt pistise võtmises. Nielsen ja FjordFresh Holding said süüdistuse Opparile pistise andmises.



Kaitsepolitsei uurimisandmetel sai põllumajandusministri nõunikuna töötanud Oppar FjordFresh Holdingu juhatuse liikmelt Nielsenilt vara ja muud soodustust. Vastutasuks lubas Oppar, et kasutab ebaseaduslikult oma tegelikku ja eeldatavat mõju seadmaks asju nii, et põllumajandusministeeriumi ametnikud tegutseksid taanlase ja tema firma huvides.



Oppar tegutses uurimisandmetel Nielseni kasuks ka Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) nõukogu liikmena, kusjuures tema pädevuses oli osaleda sihtasutuse tegevuse kavandamisel ja kinnitamisel, sealhulgas tagatiste abikava kinnitamisel, rahastamistaotluste läbivaatamisel ja rahuldamisel.



Oppar sai Nielsenilt taas vara ja varalisi soodustusi vastutasuna selle eest, et ta initsieeris, propageeris ja toetas MESis riigi garantiiga laenude andmist, samuti riigi garanteeritavate laenusummade suurendamist ning pidi osalema Nielseniga seotud ettevõtete rahastamistaotluste, sealhulgas laenu- ja garantiitaotluste läbivaatamisel ja otsustamisel.



Uurimisandmetel sai Oppar ebaseadusliku soodustusena 400 000 krooni intressivaba laenu, samuti 531 000 krooni nõustamisteenuste ettemaksuna ja töökoha ning osaluse FjordFresh Holdingus.



Kuriteoepisoodid leidsid aset 2007. aasta sügisest 2008. aasta kevadeni. Kaitsepolitseinikud pidasid Oppari 48 tunniks kinni 2008. aasta septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles