Hõimupäevad tähistavad 25 aasta juubelit

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus on kohalike hõimupäevade korraldajaks äsja oma 25 aastapäeva tähistanud Ingerisoomlaste kultuuriselts.
Pärnus on kohalike hõimupäevade korraldajaks äsja oma 25 aastapäeva tähistanud Ingerisoomlaste kultuuriselts. Foto: Ardi Truija

Oktoobrikuus toimuvad üle Eesti juba 25. korda soome-ugri hõimurahvaste kultuurile pühendatud üritused. Seekordsed hõimupäevad on ühtlasi tänavuse kultuuripärandi aasta lahutamatuks osaks. Pärnus esineb kollektiiv Mordvast ning liivi ansambel Ventspilsist.

Pärnus on kohalike hõimupäevade korraldajaks äsja oma 25. aastapäeva tähistanud ingerisoomlaste kultuuriselts. 15.–16. oktoobrini saab tutvuda Mordva rahvakultuuri ja traditsioonidega. 17. ja 18. oktoobril esineb Pärnus aga liivlaste ansambel Kandla Ventspilsist, vahendas Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja.

Mokšamordvalaste ansambel Paigonja (eesti keeles Kelluke) tuleb Krasnoslobodski rajoonist Mordovskie Parki külast. See on oma rajooni üks parimaid ja tuntumaid mokšamordvalaste folklooriansambleid, keda on tunnustatud mitmetel pärimusmuusika sündmustel. 6-liikmelise ansambli repertuaaris on traditsioonilised mokša laulud ja tantsud.

Külalised kohtuvad 15. oktoobril  Pärnus tegutseva Mordva kultuuriseltsi Jalgai liikmetega ja annavad 16. oktoobril kontserdi  Pärnu Vene gümnaasiumis ja Pärnu Vanalinna põhikoolis.

Hõimupäevade tasuta  kontsert kõigile huvilistele toimub Pärnus 16. oktoobril kell 19:30 Tervise kultuurikeskuses, kus koos külalistega Mordvast esinevad Pärnu ingerisoomlaste kultuuriseltsi kollektiivid.

17. ja 18. oktoobril on hõimupäevade külaliseks juba paljudele eestlastele tuttav liivlaste ansambel Kandla Ventspilsist Lätist. Ansambel Kandla annab kahel päeval kontserte Pärnu lasteaedades ja kohtub Pärnu ingerisoomlaste seltsi liikmetega.

Oktoobri kolmandal laupäeval tähistatav hõimupäev on Eestis riiklik tähtpäev, mil heisatakse ka riigilipud.

Hõimupäevad kulmineeruvadki laupäeval, 19. oktoobril Tallinnas rahvusraamatukogu saalis  rahvusvahelise konverentsiga "Soome-ugri rahvaste taasärkamine ja hõimupäevad 25". Sama päeva õhtul toimub Tallinnas Mustpeade majas kontsert "Hõimupäevad 25", kus astuvad üles kõik hõimupäevade külalised.

Hõimupäevade eestvedaja MTÜ Fenno-Ugria Asutuse eesmärgiks on tutvustada hõimupäevi kui üldrahvalikku liikumist, millega võivad haakuda paljude valdkondade inimesed, ühendused ja asutused, et näidata üles solidaarsust sugulasrahvastega ning toetada neid oma kultuuri ja keele hoidmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles