Tõstamaal tähistatakse koolis ülemaailmset toidu päeva

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

16. oktoobril tähistatakse ülemaailmset toidupäeva. Toidupäeva tähistamine toimub Tõstamaa keskkoolis Comeniuse projekti raames.

Alates sellest õppeaastast osaleb kool kaks aastat kestvas Euroopa koolide Comeniuse projektis „Terves kehas terve vaim“. Projekti eesmärk on koos partnerkoolidega tervisekäitumise ja toitumisharjumuste uurimine ning konkreetsete meetmete väljatöötamine ja rakendamine, et parandada õpilaste ja õpetajategi vaimset ning füüsilist tervist.

„On ju siililegi selge, et tänapäeva noored viidavad liialt palju aega tehnoloogiavidinaid kasutades ja füüsiline tervis kannatab vähese liikuvuse all. Pole kiita toidusedelgi, kui näiteks mõne õpilase jaoks jäävad kooli lõunasöögid ainsateks sooja toidu kordadeks nädalas,“ rääkis Tõstamaa keskkooli direktor Toomas Mitt.

„Projekti käigus püüame tõsta nii noorte teadlikkust kui ka aktiivsust oma tervise eest hoolitsemisel. Rahul ei saa ka olla kehalise kasvatuse tundide mahuga riiklikus õppekavas. Koolidele on küll antud võimalus oma õppekava koostada, kuid tunnijaotusplaan on põhikooli osas jäik. Ja milliselt õppeainelt siis ainetunde vähemaks võtta?“ sõnas Mitt.

Ühistöös osaleb kokku kaheksa riiki üheksa kooliga – Eestist, Bulgaariast, Saksamaalt (kaks kooli), Kreekast, Inglismaalt, Türgist, Ungarist ja Rumeeniast.

Uut Comeniuse projektiperioodi alustati kohtumisega Tõstamaa mõisakoolis ning äsja lõppenud koosolekutel pandi paika järgnevad projektikohtumised ja olulisemad tegevused. Peatähelepanu pöörasid koolide projektimeeskondade esindajad tervisekasvatusele koolide õppekavades. Eesmärk on suurendada füüsiliste tegevuste osakaalu õpilaste päevakavas ning  tervisliku toitumise õpetuse sidumist aineõpetusega. Veel on kavas võrrelda koolide menüüsid ja populariseerida tervislikke koostisaineid menüüde koostamisel ning rahvustoitude valmistamist. Selleks et kohtumine Tõstamaa koolis liialt teoreetiliseks ja targutavaks ei kujuneks, osalesid kokkutulnud 14 õpetajat ka ise aktiivsetes tegevustes.

„Ühiselt tehti hommikuvõimlemist kooli staadionil, läbiti Tõstamaa terviserada, kus käidi läbi kõik ettejäävad rajapunktid, käidi räätsamatkal Kuresoo rabas, kanuutati Soomaa jõgedel, tutvuti Manija saarega ning sugugi mitte vähem oluline polnud eesti rahvatantsude õppimine. Polkatempo oli kõigile paras väljakutse,“ kirjeldas projektijuht Liina Käär. „Välispartneritele avaldasid muljet väga paljud Eesti asjad alustades mõisakoolist ja suitsusaunast kuni rabajärves ujumise ja laste suurepäraste esinemisteni välja.“

Järgmine proojektikohtumine leiab aset novembrikuus Bulgaarias, kus toimub tervisliku toitumise plakatite näitus, valitakse õpilastööde seast projektile logo ning toimub osalevate koolide õpilaste tervist ja toitumist käsitletavate näidendite festival ning tehakse kokkuvõtteid partnerriikides läbiviidud tervise- ja toitumisharjumis uuringutest.

Projektitegevuste ettevõtmiseks on ka ülemaailmse toidupäeva tähistamine. Päeva eesmärgiks on tõsta koolipere teadlikkust maailma toiduprobleemidest ja juhtida tähelepanu näljahädadele, toidu tootmisega seotud probleemidele ning tervislikule toitumisele.   

„Sel päeval valmistavad õpilased tervislikule toitumisele pühendatud plakateid, viiakse läbi küpsetiste ja salatite  võistlus ning õpetajate ülesandeks on tutvustada tervislikku kiirtoitu. Samuti näidatakse filme toiduainetetööstuse globaliseerumise ja geneetiliselt muundatud toidu ohtudest ning lapstööjõu kasutamisest kakaoistandustes,“ selgitas Tõstamaa keskkooli huvijuht Karoliine Kask. „Ainetundides käsitletakse teemasid, mis on seotud toidu turvalisuse ja kvaliteediga ning ületarbimise ja õiglase kaubandusega.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles