Katseajast ja töölepingu lõpetamisest katseajal

, Lääne inspektsiooni Saaremaa TVK juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Uus töölepingu seadus (TLS) tõi muudatusi katseaja kohaldamise ja töölepingu ülesütlemise korras. Kui vana TLS kohaselt pidid osalised katseajas tööle asumisel eraldi kokku leppima, siis uus TLS seda enam ei nõua.


Katseaega kestusega neli kuud eeldatakse. Ainult juhul, kui osalised otsustavad, et katseaega ei kohaldata või kohaldatakse lühemat kui neli kuud, tuleb see näidata ära töölepingus.



Erinevalt tõlgendatakse katseaja kestust tähtajaliste töölepingute puhul. Kui leping on sõlmitud lühemaks ajaks kui kaheksa kuud, ei või katseaeg ületada poolt lepingu kestusest.



Katseaja kohaldamise eesmärk oli ja on välja selgitada, kas töötaja tervis, teadmised, oskused, võimed ja isikuomadused vastavad tasemele, mida nõutakse töö tegemisel.



Isikuomadused on lisandunud loetellu uudse kriteeriumina ja mõeldakse selliseid omadusi, milliste olemasolu vastaval ametikohal töötamiseks on hädavajalik. Katseaja tulemusi hindab tööandja, vaid tervisele saab hinnangu anda arst.



Kui varem võis tööandja töölepingu katseajal lõpetada päevapealt ning põhjusi selgitamata, peab tööandja nüüd esitama ülesütlemisavalduse 15kalendripäevase etteteatamisega ning põhjendama teatises ülesütlemist. Sealjuures tuleb meeles pidada, et töölepingu ülesütlemise põhjuseks katseajal saab olla vaid katseaja eesmärgi mittetäitmine, st töötaja tervis, teadmised, oskused ja isikuomadused ei vastanud nõutavale tasemele.



Töötaja võib töölepingu katseajal samuti 15kalendripäevase etteteatamisega üles öelda (varem oli kolm kalendripäeva) ega pea seda põhjendama.



Ülesütlemisavalduse võivad osalised esitada hiljemalt katseaja viimasel päeval ja tööleping lõpeb siis juba 15 päeva hiljem pärast katseaja möödumist. Kui see, kes töölepingu katseajal üles ütleb, ei järgi etteteatamistähtaega, võib teine pool temalt nõuda hüvitust ette teatamata jäänud aja ulatuses. Selleks tuleb pöörduda avaldusega töövaidluskomisjoni (TVK) poole.



Töötaja, kes ei ole nõus tööandja poolt töölepingu ülesütlemisega katseajal väidetavalt katseaja eesmärgi mittetäitmise tõttu, võib 30 kalendripäeva jooksul alates ülesütlemisteate saamisest alustada töövaidlust. Sellisel juhul nõuab töötaja töölepingu ülesütlemise tühisuse tuvastamist, töölepingu lõpetamist TVK poolt ja kompensatsiooni kolme kuu keskmise töötasu ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles