Kas töötasu vähendamine töö mitteandmise korral kohaldub ka rasedatele ja alla kolmeaastast last kasvatavale vanemale?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Kas töölepingu seaduse § 37 (töötasu vähendamine töö mitteandmise korral) kohaldub ka rasedatele ja alla kolmeaastast last kasvatavale vanemale?


Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Kaja Lepik:


Töölepingu seaduse (TLS) § 37 võib kohaldada kõigile töötajatele, selles suhtes erandeid ei ole.



Küll peab tööandja TLS § 37 sätte kohaldamisel arvestama, et tegemist on temast mitteoleneva äärmusliku ja ettenägematu asjaoluga. Töötasu ühepoolne alandamine TLS § 37 lõike 1 alusel on lubatud maksimaalselt kolmeks kuuks aastas. Täistööajaga töötajatel ei saa töötasu vähendada alla vabariigi valitsuse kehtestatud töötasu alammäära. Töötasu vähendamisel on töötajal õigus keelduda töö tegemisest töötasu vähendamisega võrdses ulatuses.



TLS alusel peab tööandja võimaluse korral, enne töötasu alandamist, pakkuma töötajale teist tööd. Tööandja teatab töötasu vähendamisest töötajale ette vähemalt 14 kalendripäeva, et töötajal oleks võimalus otsida endale lisa- või muud tööd. Töötaja annab oma arvamuse seitsme kalendripäeva jooksul, arvates tööandja teate saamisest.



Kui töötaja tööandja ettepanekuga ei nõustu, on tal õigus tööleping üles öelda, teatades sellest tööandjale viis tööpäeva ette, ja saada hüvitist ühe kuu keskmise töötasu ulatuses (TLS § 100 lg 1,2).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles