Uus seadus keelab soovimatu rämpsposti saatmise

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rämpspost..
Rämpspost.. Foto: Peeter Langovits.

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks elektroonilise side seaduse ja infoühiskonna teenuse seaduse muutmise eelnõu, mis täpsustab reklaami edastamiseks isiku elektrooniliste kontaktandmete kasutamist.


Kehtiv infoühiskonna teenuse seadus ei taga eraisikule põhiseadusega ette nähtud õigust eraelu puutumatusele soovimatu reklaami suhtes. Eelnõu näeb ette, et edaspidi tohib füüsilisele isikule otseturustuslikke sõnumeid ja teadaandeid, sealhulgas nii e-posti, faksi kui SMSe ja MMSe saata üksnes isiku eelneval nõusolekul.  



Varasemate kliendisuhete ja juriidiliste isikute puhul pole eelnev nõusolek vajalik, kuid kliendile peab jääma võimalus edasisest reklaami saamisest keelduda.



Iga otseturustuslik sõnum peab võimaldama isiku tuvastamist, kelle nimel otseturustust tehakse, ja sisaldama viidet võimalusele, kuidas edaspidi vastavate sõnumite saamisest keelduda. Eelnõu ei reguleeri otsepostitust tavapärase posti teel ega reaalajas toimuvaid häälkõnesid isikult isikule (telemarketingi).



Ka näeb majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esitatud eelnõu ette muudatuse kehtivas elektroonilise side seaduses, mis puudutab isikuandmete töötlemist sideettevõtja poolt. Et elanikud oleksid nende elu ja tervist ohustavatest sündmustest operatiivselt informeeritud, on vaja sideettevõtjatele anda õigus kliendiandmete vabaks töötlemiseks sellistes hädaolukordades, kus isikuteni on vaja toimetada kriitiline informatsioon otse politsei- või päästeasutuselt.



Eelnõu sätestab täpsemad kriteeriumid avaliku konkursi läbiviimiseks populaarsemate raadiosagedusalade kasutusõiguse andmisel. Selliste raadiosagedusalade puhul võib näitena tuua 450 MHz ja 2,5 GHz, mille mõlema kasutamisotstarve on mobiilne andmeside.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles