Lugeja kiri: Pärnu linna tunnuslausest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Ütlemata tore on kuulda-lugeda, et Pärnu uue linnavalitsuse kavva mahub Pärnu linna tunnuslausega seonduv. Tõmblused sellesama lause ümber näitavad üht: Pärnul kui kogukonnal puudub ühine ja sügavam identiteet. Selline, mis seoks mineviku tulevikuga ja millele tuginedes annaks kujundada linnakeskkonda.


Me ei peaks vaatama Pärnut ja tema sümboolikat mitte niivõrd võrrelduna Tartu ja Türiga, vaid pigem Jurmala ja Palangaga. See on Pärnu kaalukategooria, milles mõõtu võtta.



Ütleme ausalt, “ela-või-isest” paremat tunnuslauset kinnisvara parseldamiseks annab välja mõelda. Ja kui aus olla, siis jääb see sõnakõlks ajastusse, mil Pärnus planeeriti rahvusvahelist elamumessi. Seega ideaalne sõnaühend Pärnu tutvustamiseks soome ja rootsi pensionäridele, kelles tekitada huvi siin kinnisvara soetamiseks. Paraku praeguses ilmaruumis on kinnisvaraarendus pidurdunud ja sellega seoses tunnuslause aegunud.



Nüüd välja käidud uus sõnamäng “Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn” on küll igati väärikas ja uhke, kuid mulle tundub, et see käib Pärnule kõrgelt ja kaugelt üle pea. Pole siin ju seda ajaloolist fakti meenutamas mitte midagi muud kui hall kivikamakas hotelliesisel platsil. Kus on Pätsi plats, kus on Uluotsa uulits, kus on vastavateemalised muuseumid või majad, milles peeti läbirääkimisi ja sõlmiti lepinguid, kus on Eesti rahvusliku vaimu seminarid ja debatid?



On aga imeilus rand ja promenaadid, pargid ja ajaloolised villad, sanatooriumid ja purskkaevud, vanalinn ja see ürgarmas aguliromantika. On suvi ja supelsaksad. Sellist linnaruumi on siin kujundatud ja arendatud juba kaugelt enne, kui kuulutati välja Eesti Vabariik. See on see, mida on Pärnul ja pärnakal pakkuda ja mis on üha kasvav väärtus kogu maailmas.



Küll ei tahaks sellist olukorda, kus iga uus linnavolikogu hakkab tõstma kätt selleks, et määrata järgmiseks neljaks aastaks Pärnu uus tunnuslause. Midagi siin päikese all võiks olla kõrgemat ja ülemat, kui seda on poliitika. Seega ei tule kiirustamine kasuks, ütleb ju rahvatarkuski – tark ei torma. Pigem on vaja linna tunnuslause väljatöötamiseks kaasata kõik kodanikuühendused ja linlased. Seda muidugi juhul, kui tahame, et Pärnu tunnuslause oleks midagi enamat kui lihtsalt sõnamäng.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles