Kas eksimuse hüvitamisel on aegumistähtaeg?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Kas tööandja võib aastal 2010 töötajalt sisse nõuda töötajal 2009. aastal juhtunud eksimuse rahalist hüvitamist? Kas sellistel juhtudel on mingi aegumistähtaeg?


Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:


Tööandja kahju hüvitamise nõue töötaja vastu tööülesannete täitmisel tekkinud kahju eest aegub töölepingu seaduse 74. paragrahvi 4. lõike alusel 12 kuu jooksul alates ajast, kui tööandja saab teada kahju tekkimisest ja selle hüvitamiseks kohustatud isikust, kuid mitte hiljem kui kolme aasta jooksul pärast kahju tekkimist.



Väga oluline on siin tähelepanu pöörata sellele asjaolule, et aegumistähtaeg hakkab kulgema alates sellest hetkest, kui tööandja on teadlik nii kahju tekkimisest kui selle põhjustanud isikust.



Varem kehtinud õiguses (enne 1.07.2009) reguleeris aegumist kahju tekke korral individuaalse töövaidluse lahendamise seaduse 6. paragrahvi 1. lõige, mille kohaselt tuli tööandjal vastav nõue esitada nelja kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles