Motomees Nikopensius võistleb mitmel rindel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toivo Nikopensius kavatseb täna Leedus algaval hooajal startida vähemalt paarikümnel võidusõidul.
Toivo Nikopensius kavatseb täna Leedus algaval hooajal startida vähemalt paarikümnel võidusõidul. Foto: Urmas Luik

Mullu enduro Euroopa meistrivõistlustel seenioride kulla võitnud Paikuse motoklubi esinumbri Toivo Nikopensiuse suvine võistlushooaeg algab täna Leedus Kaunase kestuskrossil.


“Sõidame Balti meistrivõistluste avaetapile Paikuselt nelja mehega,” kõneles Nikopensius telefonivestluses Pärnu Postimehele. “Tõnu Kallast stardib E3-klassis, Kaspar Kangur kihutab quadracer’il, Taavi Raadik võistleb ATVga ja mina jahin meistrikulda E1-klassis. Praeguste plaanide kohaselt võistleme sel hooajal Balti sarja kõigil kuuel etapil.”



Peale motomaratonide stardite te endurodel. Kui palju on neid nädalavahetusi, mil saate rahulikult kodus põõnata?


Ega neid just palju ole. Kestuskrossis on nii Balti kui Eesti meistrivõistlustel kuus etappi, millest kaks kattuvad, ja Läti tšempion selgitatakse kolme sõiduga.



Kärnatajate klubi korraldab sel aastal Võrtsjärve ääres Rannu karjääris kolm võidusõitu, hooaja lõpetan tavakohaselt Rootsis Gotlandil toimuval Euroopa suurimal kestuskrossil, kus stardib ligi 3000 motomeest üle maailma.



Tänavu ma enduro Euroopa meistrivõistlusi tõsiselt ei võta, sest rahanappus paneb tahtmistele omad piirid. Kindlasti lähen Poola etapile kihutama, kuid Itaalia, Portugali, Hollandi ja Prantsusmaa sõidud jäävad ära.



Eesti meistrid selguvad sel aastal esimest korda kolme etapiga, Balti meistrivõistluste medalitele võisteldakse kuuel nädalavahetusel ja Lätis tuleb neli endurot.



Eesti kestuskrossi meistrivõistluste sarja esimese võidusõidu korraldab Pärnu motoklubi juba 18. aprillil Potsepa karjääri rajal. Kuidas teile meeldib liivakarjääris sõita?


Meeldib väga. Eestis on enamik radu pehmel pinnasel ja liivased. Olen Euroopa meistrivõistlustel Lõuna-Euroopas palju kihutanud kividel, savipinnasel ja ränkade tõusude ning ohtlike laskumistega radadel, kuid nende tingimustega harjumiseks on kulunud väga palju treeningpäevi.



Potsepa võistlusele on alati tulnud eestlastele konkurentsi pakkuma palju Soome, Leedu ja Läti eliitsõitjaid ja usun, et tänavugi saab kodupublik nautida põnevaid esikohaheitlusi.



Paikuse motoklubi korraldab mai keskel kodukandi metsades ja rabades suurte traditsioonidega enduro ja oktoobri teisel nädalavahetusel on teie klubi teha kestuskross Reiu liivakarjääris. Kui palju inimesi vajatakse selliste võidusõitude ettevalmistamisel ja korraldamisel?


Kui lugeda kokku rajameistrid, kohtunikud, sekretariaat, turvajad ja muud asjapulgad, vajame üle 30 inimese. Tänu Paikuse klubi liikmete fanatismile oleme seni saanud suurepäraselt hakkama. Tõsi, osa kohtunikke võtame naaberriikidest, sest tegemist on Balti meistrivõistlustega.



Väga suuremahuline töö on metsaaluse korrastamine pärast võistlusi. Kui rääkida rahast, siis pelgalt stardimaksudest ei suuda me kaugeltki kõiki kulusid katta. Õnneks on meil häid sõpru, kes loevad auasjaks motosporti toetada.



Paikuse vallavalitsus ja volikogu ning OÜ Vennad Pedajad on meid palju aidanud, Reiu puhkekeskusega on soojad suhted ja võidusõitja Taavi Raadik toetab jõudumööda kõiki klubi ettevõtmisi.



Eelmisel nädalal treenisid Reiu rajal Soome motosportlased. Miks põhjanaabrid siia harjutama tulid?


Lugu on selles, et soomlastel pole varakevadel kusagil treenida, sest sealsed rajad on kõik savipinnasel, mis ei lase naljalt vett läbi. Meil seevastu on kohe pärast lume kadumist hea kuival liival kimada.



Soomest tuli suur bussitäis rahvast, neist 28 olid teismelised võidusõidupoisid ja seitse vanemad krossimehed. Aitasin neid neljal päeval end hästi tunda. Kui külalised minema hakkasid, lubasid nad järgmisel kevadel kindlasti tagasi tulla.



Kõige rohkem kiitsid soomlased oma ööbimispaiga Reiu puhkekeskuse rahvast ja Passioni kohviku personali, kes kostitas neid maitsvate õhtusöökidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles